Hlavní obsah

Čím víc AfD, tím víc koronaviru, nasvědčují data z východního Německa

Foto: Profimedia.cz

Rouška s logem Alternativy pro Německo.

Reklama

Východoněmecká města, ve kterých má politický úspěch Alternativa pro Německo, hlásí vysoký počet případů nákazy koronavirem. Podle zmocněnce německé vlády nejde o náhodu.

Článek

Zatímco na západě Německa se velká epicentra nákazy koronavirem objevují izolovaně, například na karnevalu, ve východním Německu nejde o izolované hotspoty, ale o celé oblasti, upozorňuje mediální skupina RND na geografický kontrast. Zóna výskytu se totiž táhne od západní hranice východoněmeckého Durynska až po Krušné hory.

Kromě zeměpisné polohy mají nejzasaženější oblasti v Německu i další společnou věc – daří se v nich pravicově populistické straně Alternativa pro Německo (AfD), která má dlouhodobě nejvyšší podporu v bývalé NDR.

Celkem 17 z 20 nejvíce postižených okresů patřilo v posledních parlamentních volbách a předloňských volbách do europarlamentu k baštám AfD. Jde například o saský Budyšín, kde AfD získala přes 30 procent.

Souvislosti jsou komplikovanější

Věc ale podle RND není tak jednoduchá a svou roli v tom hraje i Česká republika. Právě okresy u hranic s Českem mají totiž velmi vysokou míru nákazy, a Němci tak šíření infekce přičítají i Čechům a nezvládnuté situaci. Na území NDR zároveň žije vyšší procento starších lidí, než je tomu v západních spolkových zemích, což zvyšuje čísla úmrtnosti na covid-19.

Sociologické poznatky o šíření koronaviru jsou tak složitější a může na ně mít vliv demografie a stav zdravotnictví. Data teď podrobně zkoumá Institut pro demokracii a občanskou společnost v Jeně.

Podle zmocněnce spolkové vlády pro nové spolkové země Marca Wanderwitze není větší výskyt koronaviru na východě, kde má větší podporu AfD, náhodný. Souvisí totiž s postoji k dodržování zásady omezení sociálních kontaktů a nošení roušek. „Každý, kdo odmítá opatření pro ochranu před infekcí tak, jak to dělá mnoho příznivců AfD, takzvaných občanů Říše a ezoteriků, v konečném důsledku napomáhá šíření viru,“ řekl RND Wanderwitz.

Pro souvislost mezi mírou nákazy koronavirem a mírou podpory AfD hovoří i výsledky průzkumu z loňského prosince pro Nadaci Konrada Adenauera, jež je blízká CDU. Z dat vyplývá, že si čtvrtina příznivců AfD myslí, že je pandemie spiknutí za účelem utlačování lidí. Dalších 41 procent pak takovou možnost považuje za pravděpodobnou. U ostatních politických stran jsou čísla výrazně nižší.

Reklama

Doporučované