Hlavní obsah

Cimbál, antihvězda i kluk z ghetta: Sedm českých hvězd pro Tokio

Foto: FB Českého olympijského týmu

Ondřej Cink je jednou z českých nadějí nadcházejících olympijských her v Tokiu.

Reklama

Za týden odstartuje olympiáda a my jsme pro vás vybrali sedm českých nadějí pro Tokio. Výběr sportovních hvězd pokrývá různá trendová odvětví.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Víte, který český olympijský sportovec umí zpívat, který má přezdívku Cimbál a na kterého volají Pepíčku? Do našeho výběru jsme zařadili osobnosti, které nejsou vždy ti nejznámější a největší favorité ve svých disciplínách, ale prakticky všichni jsou zajímaví svým příběhem – tím, co překonali, tím, jací jsou.

Tokio 2021 – speciál Seznam Zpráv

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

PROGRAM A VÝSLEDKY Dnes v Tokiu, Češi v akci, výsledky – ZDE

TOKIO Původní informace z Tokia, reportáže, profily vítězů – ZDE

Adam Ondra – lezení

Česká hvězda hvězd pro Tokio 2021! Přitom povahou dokonalá antihvězda. 28letý skromný lezec z Brna byl už ve 12 letech mezi deseti nejlepšími na světě v disciplíně na obtížnost a o rok později se stal nejmladším lezcem, který zvládl obtížnost 9a.Dnes čtyřnásobný mistr světa přes 10 let vede žebříčky skalních lezců.

V září 2017 jako první přelezl novou nejtěžší cestu světa, a opět tak posunul hranice lezení. Pětkrát získal prestižní lezecké ocenění Salewa Rock Award. Jediné, co ho v Tokiu čeká a co nemá moc rád, je lezení na rychlost. Bude to první disciplína a Adam tam nesmí moc ztratit.

Foto: FB Českého olympijského týmu

Adam Ondra byl už ve 12 letech v jedné lezecké disciplíně mezi deseti nejlepšími na světě.

Ondřej Cink – horská kola

„Cimbál“, jak mu přezdívají, skromný ďáblík na biku v posledním období stoupal vzhůru tak usilovně, až se nakonec zařadil mezi medailové kandidáty pro Tokio. 30letý borec už byl několikrát na pódiu světového poháru a jednou třetí na mistrovství světa. Ne každý si už pamatuje jeho působení v dresu Bahrain Merida v profesionálním silničním pelotonu v roce 2017.

Dařilo se mu v kopcích. 19. Okolo Švýcarska, 9. Okolo Andalusie, 18. na monumentu Strade Bianche a hned se účastnil i Tour de France, kde udivoval výkony v alpských stoupáních. Bohužel ho zastavily zdravotní problémy, a tak se vrátil k horským kolům. Vše nasvědčuje tomu, že je v nejlepších letech a mohl by navázat na olympijské úspěchy Jaroslava Kulhavého.

Foto: FB Českého olympijského týmu

Ondřej Cink má přezdívku „Cimbál“.

Anna Kellnerová – jezdectví

Těžko můžeme vynechat Annu. Kultivovaná, talentovaná, 24letá jezdkyně si prošla v posledních třech letech neskutečně turbulentním obdobím. Nejprve vyhrála ve floridském Miami ve druhém kole série Global Champions League 2018, kde s týmovým partnerem, Nizozemcem Gerco Schröderem, předvedla skvělou jízdu. Rok nato si však na závodech v Madridu na koni Catch Me If You Can, kterého jí koupil otec za čtvrt miliardy korun, zlomila stehenní kost.

Návrat do sedla nebyl snadný. A letos v březnu pak zahynul její otec při snowboardingu na Aljašce. Navzdory všemu se Anna zúčastní olympiády a bude bojovat o nejvyšší příčky v tomto krásném a noblesním sportu.

Foto: FB Českého olympijského týmu

Anna Kellnerová, dcera zesnulého miliardáře Petra Kellnera, prožila velmi krušné roky, přesto nebude na olympiádě chybět.

Josef Dostál – rychlostní kanoistika

Vyhrál už skoro všechno, jen ta zlatá olympijská medaile na něj čeká. 30letý kanoistický obr (měří 203 cm), mezi blízkými „Pepíček“, je dvojnásobným mistrem světa, druhým a třetím z OH v Riu 2016. Velký sympaťák, zapálený rybář a zároveň znamenitý jedlík se těší, že by mohl konečně prolomit vlny a vylovit v Tokiu zlato. Pohodář i král sociálních sítí je zároveň dobrým zpěvákem, který občas doplňuje na pódiu svoji maminku, jazzovou zpěvačku Evu Emingerovou, a podobně nadané sestry Annu a Magdu.

Foto: FB Českého olympijského týmu

Josef Dostál je rychlostní kanoista, zároveň však dobře zpívá a jde mu i rybaření.

Blake Schilb – basketbal

Ze skvělého českého basketbalového týmu, který tak zazářil v kvalifikaci, jsme těžko vybírali toho pravého. Mohl to být Tomáš Satoranský, jediný český zástupce v NBA, Jan Veselý, opora Fenerbahce Istanbul, nebo super pivot z Ivančic Patrik Auda. Schválně jsme ale vybrali Blakea Schilba, českého Američana, rodáka z Illinois.

Kluk z černého ghetta, který má českou manželku Barboru a přijal v roce 2015 české občanství, se vrátil do tuzemské nejvyšší soutěže po 12 letech. Od té doby vystřídal šest různých zahraničních klubů. V Élanu Chalon se stal v roce 2012 mistrem Francie i nejužitečnějším hráčem finále, s Galatasaray Istanbul o čtyři roky nato triumfoval v Eurocupu.

Oblékal dres Crvené zvezdy Bělehrad, Realu Betis Sevilla i dalších francouzských klubů. 37letý veterán naznačil, že má obří motivaci a může být klíčovým prvkem českého týmu. Před každým trestným hodem si v duchu řekne: „TP23 Strong“ – vzpomínku na bratra, který zemřel na rakovinu.

Foto: FB Českého olympijského týmu

Český Američan, basketbalista Blake Schilb, se musel vyrovnat se smrtí bratra.

Kateřina Siniaková – tenis

Proč Kateřina, ptáte se? Ano, možná bychom měli dát přednost Barboře Krejčíkové, senzační vítězce letošního Rolland Garros, Petře Kvitové, dvojnásobné vítězce Wimbledonu, nebo Karolíně Plíškové, čerstvé finalistce Wimbledonu. Záměrně ale dáváme 25letou Kateřinu, dceru české matky a ruského otce, vynikající světovou deblistku, pro její zápal a vyrovnanost. To, že dosáhne úspěchu ve čtyřhře, totiž hraničí s vysokou pravděpodobností.

Foto: FB Českého olympijského týmu

Zapálená tenistka Kateřina Siniaková.

Jiří Prskavec – vodní slalom

Ostřílený vodní slalomář z Mělníka s řadou medailí v čele s olympijským bronzem či tituly mistra světa i Evropy. Už na základní škole tvrdil, že bude stejně jako jeho otec kajakářem a dostane se až na olympiádu. Sen se mu splnil ve 23 letech, kdy si i díky zlatu ze světového šampionátu 2015 vybojoval místo na hrách v Riu de Janeiru. Ve finále OH zajel nejrychlejší čas, avšak kvůli doteku na třinácté brance si připsal dvě trestné sekundy, což mu nakonec těsně stačilo na třetí příčku.

„Když stojím na startu velkého závodu, jako je mistrovství světa nebo olympiáda, cítím absolutní štěstí. Ten pocit mě žene kupředu. K těm velkým medailím, ke splněným snům,“ říká Jiří Prskavec, kterému v kariéře chybí už jen zlatá olympijská medaile.

Foto: FB Českého olympijského týmu

Vodní slalomář Jiří Prskavec vyhrál už řadu medailí, zlatá z olympiády mu však ještě chybí.

Anketa

Kterému sportovci byste nejvíc přáli olympijské zlato?
Adamu Ondrovi
47 %
Ondřeji Cinkovi
9,4 %
Anně Kellnerové
8,8 %
Josefu Dostálovi
8,3 %
Blaku Schilbovi
6,1 %
Kateřině Siniakové
6,8 %
Jiřímu Prskavcovi
13,6 %
Celkem hlasovalo 3888 čtenářů.

Reklama

Doporučované