Hlavní obsah

Čin, o kterém mlčela. Bývalá ministryně spravedlnosti pomohla vězni na útěku

Záhady Josefa Klímy: Bývalá ministryně spravedlnosti Dagmar Burešová pomohla vězni na útěku. Proč o téhle životní epizodě sama nikdy veřejně nemluvila?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Dagmar Burešová se výrazně zapsala do budování nového státu po roce 1989. Byla první polistopadovou ministryní spravedlnosti, později se stala předsedkyní České národní rady. Její statečné občanské postoje jsou známé.

Článek

Hlavně její žaloba na ochranu cti Jana Palacha, jehož čin zpochybnil komunistický činovník Vilém Nový, když uvedl, že se Jan Palach stal obětí pravicových sil.

Ty ho prý přesvědčily, že se upaluje tzv. „studeným ohněm, který ve skutečnosti nepálí“. Statečná podpora rodiny Jana Palacha ze strany Dagmar Burešové v roce 1969, tedy už na počátku tzv. normalizace, se stala později námětem filmu Hořící keř polské režisérky Agnieszky Hollandové.

Doposud ale nikdo kromě jejích nejbližších nevěděl, že v roce 1949 projevila Dagmar Burešová – ještě jako studentka práv – ještě větší občanskou statečnost. Ukryla totiž Jana Tumlíře, politického vězně odsouzeného za nezdařený přechod hranice, kterému se podařilo utéct z vězení.

Sehnala mu spolu s kamarády i peníze na jeho nový pokus o přechod, který se nakonec podařil. Kdyby se její čin tehdy provalil, čekalo by ji nepochybně dlouholeté vězení a její jméno by se širší veřejnost nejspíš nikdy nedozvěděla.

Sám přechod Jana Tumlíře přes hranice by vydal na román. Otvírá nám totiž temné události v pohraničí krátce po komunistickém převratu, kdy někteří exulanti sice dobrodružně, ale šťastně prošli a jiní skončili v pasti tzv. operace Kámen neboli na falešné německé policejní stanici, kde je falešní němečtí policisté vyslýchali a pak poslali do komunistických lágrů.

Spisovatelka Václava Jandečková, autorka knih Kámen a Falešné hranice, vzpomíná na svého dědečka, který vytvořil ve Všerubech převaděčskou síť, jejímž členem byl i šéf místních četníků Liška. Nikdo ale netušil, že právě Lišku StB zároveň pověřila, aby některé z potají převáděných vydával do rukou falešných německých policistů, a tudíž i estébáků.

Byl to Liška, který onu osudovou noc převáděl rodinu Tumlířových. A právě po tomto nočním dobrodružství se Jan Tumlíř ocitl v komunistickém kriminále a po útěku z něj i v bytě, kde ho ukrývala i pozdější ministryně spravedlnosti Dagmar Burešová.

Proč se noční přechod Tumlířových přes hranice zhatil? Jak událost ovlivnila i život šéfa místních policistů Lišky? Jak se Tumlíř po útěku z vězení dostal až do bytu, který mu opatřila kamarádka Dagmar Burešová? A proč o téhle životní epizodě sama nikdy veřejně nemluvila? Dozvíte se v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:
Hořící keř

Doporučované