Hlavní obsah
Online

WHO k Číně: Revizi údajů o úmrtí na covid-19 udělají i jiné země

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Počet nakažených ve světě přesáhl hranici 2,1 milionu. Nejhůře zasaženou zemí zůstávají USA, kde koronaviru podlehlo přes 33 tisíc lidí. V Evropě je to i nadále Španělsko s více než 19 000 oběťmi. Dění ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět

- Německo ve čtvrtek zaznamenalo dalších 299 úmrtí osob nakažených koronavirem, celkem už 3 868. Informoval o tom Institut Roberta Kocha (RKI), podle něhož ale šíření koronaviru zpomaluje. Každý infikovaný v průměru nakazí už jen 0,7 dalšího člověka. Německo eviduje 133 830 případů nákazy, za posledních 24 hodin přibylo 3 380 nových případů.

- Celková bilance obětí koronaviru v Číně vzrostla o 1290 mrtvých poté, co vedení města Wu-chan, kde nákaza koncem loňského roku propukla, zrevidovalo dosavadní údaje. Počet obětí ve Wu-chanu tak vzrostl zhruba o 50 % z 2579 na 3869.

- Výrazné zvýšení počtu obětí koronaviru v Číně je výsledek snahy místních úřadů zdokumentovat všechny případy; podobnou revizi časem udělají i jiné země světa. Na tiskové konferenci Světové zdravotnické organizace (WHO) to v pátek řekla epidemioložka Maria van Kerkhoveová. Revize je podle ní výsledkem čínské „snahy nenechat žádný případ nezdokumentovaný“.

Včerejší dění ve světě jsme sledovali v tomto online přenosu:

  • Saúdskoarabský velký muftí: Lidé se mají o ramadánu modlit doma

    Saúdskoarabský velký muftí Abdal Azíz Šajch doporučil věřícím, aby se o nadcházejícím muslimském postním měsíci ramadánu modlili doma, pokud bude pokračovat epidemie způsobená koronavirem. Informoval o tom dnes saúdskoarabský deník Ukáz. Saúdská Arábie nedovoluje společné modlení v mešitách od poloviny března.

  • Chorvatský premiér domluví s Babišem „přijatelný model“ příjezdu českých turistů

    Chorvatský premiér Andrej Plenković v pátek povzbudil naději Čechů na letošní dovolenou na Jadranu. Na Twitteru napsal, že se s předsedou české vlády Andrejem Babišem domluvili, že si nechají od svých ministrů Capelliho a Kláry Dostálové připravit „přijatelný model“ příjezdu českých turistů do Chorvatska. Hlavní chorvatský epidemiolog Krunoslav Capak je v této věci skeptický.

    Chorvatsko plánuje v létě otevřít přístavy a některé kempy i hotely na odlehlejších místech, aby turistická sezona přinesla alespoň nějaké tržby. Novinářům to řekl chorvatský ministr turistiky Gari Cappelli.

  • Počet obětí covid-19 překonal celosvětově hranici 150 000

    Nemoc covid-19 si na celém světě vyžádala už více než 150 000 obětí. Vyplývá to z údajů agentur Reuters a AFP i americké Univerzity Johnse Hopkinse, která pandemii dlouhodobě sleduje. Nakažených koronavirem je po celém světě přes 2,2 milionu. Téměř dvě třetiny mrtvých připadají podle agentury AFP na Evropu. Z 1,1 milionu infikovaných v Evropě zemřelo 96 721 lidí.

    Nejpostiženější zemí jsou ale Spojené státy, kde dnes počet obětí překonal hranici 34 000. Potvrzených případů nákazy je už v zemi více než 680 000 a oproti čtvrtečním údajům jich přibylo 33 000.

  • Podle WHO zrevidují údaje o počtu úmrtí i jiné země než Čína

    Výrazné zvýšení počtu obětí koronaviru v Číně je výsledek snahy místních úřadů zdokumentovat všechny případy; podobnou revizi časem udělají i jiné země světa. Na tiskové konferenci Světové zdravotnické organizace (WHO) to v pátek řekla epidemioložka Maria van Kerkhoveová. Další zástupce WHO Mike Ryan podle agentury Reuters uvedl, že ještě není pozdě, aby se v Africe zastavilo nekontrolované šíření nákazy.

    Čínské město Wu-chan, odkud se loni začal koronavirus SARS-CoV-2 šířit do zbytku Čína a následně do celého světa, dnes zrevidovalo údaje o zemřelých a dospělo k výrazně odlišnému číslu: mrtvých zde bylo o 1290 více. Celková bilance tak vzrostla na 3869 obětí ve Wu-chanu a 4632 v pevninské Číně.

    Podle zástupkyně WHO van Kerkhoveové je revize výsledkem čínské „snahy nenechat žádný případ nezdokumentovaný“.

  • Kurdové ohlásili první úmrtí na koronavirus ve své oblasti

    Ze severovýchodní Sýrie, kterou spravují syrští Kurdové, dnes ohlásili první úmrtí na koronaviru. Kurdská správa v prohlášení uvedla, že třiapadesátiletý muž zemřel v nemocnici v Kámišlí.

    Podle dokumentu zemřel muž 2. dubna a vzorek odeslaný k laboratornímu vyšetření do Damašku byl později potvrzen jako pozitivní na koronavirus.

    Ze Sýrie je zatím o koronaviru jen málo informací. Na území kontrolovaném vládou je 33 potvrzených případů a dva mrtví.

  • Ve Francii nemoci covid-19 podlehlo již 18 681 lidí

    Ve francouzských nemocnicích a pečovatelských domech zemřelo na nemoc covid-19 už 18 681 lidí. Bilance od čtvrtka vzrostla o 761 mrtvých, informoval dnes zástupce ministerstva zdravotnictví Jérôme Salomon. Ve francouzských nemocnicích k dnešnímu dni zůstává kvůli nemoci covid-19 kolem 31 000 pacientů. Již třetím dnem v řadě se ale více lidí zotavilo, než kolik jich bylo nově hospitalizováno. Devátým dnem v řadě klesá i počet pacientů na jednotkách intenzivní péče.

  • Trump chce osvobodit Michigan a Minnesotu

    Americký prezident Donald Trump v pátek napsal na Twitter „osvoboďte Michigan“ a „osvoboďte Minnesotu“. Zřejmě tím naráží na restriktivní opatření, která byly ve státech zavedeny v souvislosti s bojem proti epidemii koronaviru, s nimiž Trump nesouhlasí. Oba státy mají také Demokratického guvernéra.

    V Michiganu začátkem tohoto týdne proběhl velký protest kvůli nově zavedenému opatření, které obyvatele Michiganu nutí zůstat ve svých domovech.

  • Cuomo k Trumpovi: Odpovědnost velká, peníze žádné

    O potřebě rozsáhlejšího testování hovořil newyorský guvernér Andrew Cuomo, který kritizoval vládu Donalda Trumpa za to, že státům k testování neposkytuje dostatečné finance.

    „Máme nějaké subvence, abychom (testování) mohli náležitě dělat? Ne. Odpovědnost velká, peníze žádné,“ konstatoval guvernér. Sám Trump v pátek přitom vyzval americké státy, aby program testování maximálně rozšířily.

    V New Yorku dnes večer (v sobotu po půlnoci SELČ) vstupují v platnost nová protiepidemická opatření, o nichž radnice vedená starostou Billem de Blasio rozhodla ve středu. Hlavní změnou je nařízení, že obyvatelé téměř devítimilionového města budou povinni nosit na veřejných místech roušky.

  • V Itálii zemřelo za den 575 nakažených, obětí je 22 745

    V Itálii za poslední den zemřelo 575 lidí nakažených koronavirem, což je o 50 více, než ve čtvrtek. Celkem je obětí 22 745. Nově potvrzených případů infekce přibylo 3493, což je naopak méně, než předchozí den, informoval dnes úřad civilní ochrany. Denní bilance obětí a nakažených se v Itálii v posledních dvou týdnech stabilizovala. Za poslední týden například přírůstek obětí jen dvakrát překročil 600, vůbec nejnižší za poslední dobu byl v neděli, kdy úřady registrovaly 431 mrtvých.

    Celkový počet případů nákazy v Itálii dosáhl 172 434, což je třetí nejvyšší počet na světě po USA a Španělsku. Téměř 43 000 lidí se už uzdravilo. Počet pacientů na jednotkách intenzivní péče klesá 14. den v řadě, nyní jich je 2812.

  • V Itálii se debatuje o zavedení povinného očkování proti covid-19

    Ačkoli vakcína proti nemoci covid-19 ještě neexistuje, debatuje se už nyní v Itálii o tom, zda zavést povinné očkování ve chvíli, kdy vědci práci na očkovací látce dokončí. Variantu povinného očkování zastává například náměstek ministra zdravotnictví Pierpaolo Sileri, jiní experti ale namítají, že příkazy jsou zbytečné, protože většina lidí se po zkušenosti s koronavirovou pandemií stejně bude chtít nechat očkovat dobrovolně. Napsala o tom agentura APA.

    „Vzhledem ke škodám, které virus napáchal, musí být očkování proti covid-19 povinné. Až bude garantována účinnost a bezpečnost vakcíny, musí se očkovat všichni, aby se už nikdo nemohl nakazit,“ řekl Sileri, který sám nemoc prodělal.

  • Izrael začne obnovovat chod některých podniků a služeb

    Izraelská vláda schválila postupnou obnovu ekonomických aktivit, utlumených v minulých týdnech kvůli koronaviru. Obchod, některé služby a výroba se mají obnovit na 100 procent své kapacity, pokud budou tyto provozy schopné zároveň dodržet zdravotní ochranná opatření.

    Lidé, kteří dosud nesměli vycházet dál než 100 metrů od bydliště, se budou moci vzdalovat až na 500 metrů. Karanténa má být zachována pro ohroženou část populace, tedy pro lidi starší 65 let.

  • EP schválil koronavirovou pomoc zemím EU, podpořil dluhopisy

    Evropský parlament schválil balíček návrhů pomoci zdravotnictví a ekonomikám postiženým koronavirem. Europoslanci hlasující na dálku výraznou většinou podpořili desítku úprav unijních norem umožňujících pružné využití fondů Evropské unie v současné krizi.

    Parlament také přijal usnesení vyzývající státy ke schválení masivního plánu obnovy hospodářství včetně vydání společných dluhopisů, k nimž jsou některé země skeptické. Poslanci již podruhé jednali za mimořádných okolností způsobených koronavirovými omezeními. Protože velká většina z nich zůstala doma, debatovali za pomoci videokonference a hlasovali e-mailem. Z téměř sedmi stovek hlasujících podpořilo jednotlivé návrhy většinou více než 600 poslanců.

  • V Kazachstánu jeden člověk nakazil koronavirem dalších 80 lidí

    Lékaři v Kazachstánu zaregistrovali případ, kdy jeden člověk infikovaný koronavirem nakazil dalších osm desítek lidí. Na tiskové konferenci o tom dnes informovala hlavní kazašská epidemioložka Ajžan Esmagambetovová, která si v této souvislosti postěžovala na nekázeň obyvatel.

    „Přestože jsou v karanténě, sousedé se mezi sebou nadále scházejí a jeden druhého nakazí,“ citovala média šéfku republikových epidemiologů. Podle jejích informací v průměru na jednoho nemocného člověka v zemi připadá 30 kontaktních osob.

  • Nejméně 300 000 Afričanů podle modelu OSN podlehne koronaviru

    Hospodářská komise OSN pro Afriku (UNECA) dnes oznámila, že pandemie covid-19 pravděpodobně připraví o život více než 300 000 Afričanů a až 29 milionů obyvatel kontinentu uvrhne do extrémní chudoby. Komise proto požádala dárce o finanční pomoc pro Afriku ve výši 100 miliard dolarů, informovala agentura Reuters.

    V 54 afrických státech bylo dosud zaznamenáno méně než 20 000 případů koronaviru, což je zlomek světové bilance více než dvou milionů nakažených. Světová zdravotnická organizace (WHO) nicméně ve čtvrtek varovala, že za tři až šest měsíců může být v Africe nakaženo až deset milionů lidí.

  • V Alžírsku zapojili do šití roušek trestance z 30 věznic

    Alžírsko zapojilo do výroby roušek a dalších pomůcek k ochraně proti koronaviru trestance ve 30 věznicích. Oznámila to v pátek alžírská agentura APS.

    Správa věznic se rozhodla „otevřít šicí dílny, v nichž vězni ze 30 zařízení vyrobí 200 000 roušek. Určeny jsou pro vězně samotné i pro personál soudů,“ sdělil generální ředitel věznic Fajsal Burbala.

    Podle něj budou vězni šít i ochranné kombinézy pro zdravotníky a pak by měli být zapojeni také do výroby dezinfekčních kabin.

    Vězni se mají na projektu podílet dobrovolně. Šicí dílny už existují v ženských věznicích a pracují v nich ty ženy, které se chtějí vyučit šití.

  • Newyorčané budou muset nosit roušky, nařízení začne platit večer

    V New Yorku dnes večer (v sobotu po půlnoci SELČ) vstupují v platnost nová protiepidemická opatření, o nichž radnice vedená starostou Billem de Blasiem rozhodla ve středu. Hlavní změnou je nařízení, že obyvatelé téměř devítimilionového města budou povinni nosit na veřejných místech roušky.

    New York epidemie zasáhla mimořádně tvrdě, potvrzeno je kolem 8900 úmrtí na covid-19, dalších 3900 mrtvých zemřelo bez testů, ale podle zdravotníků jsou zřejmě rovněž oběťmi koronaviru.

  • Jsme odhodlaní sezonu dokončit, hlásí anglické kluby

    Kluby anglické nejvyšší fotbalové soutěže Premier League jsou i nadále odhodlány k dohrání 92 zbývajících zápasů aktuální sezony. O konkrétním termínu, do kterého se musí sezona dohrát, se na pátečním setkání nehovořilo. Informoval o tom web BBC.

  • V Sasku budou od pondělí v dopravě a obchodech povinné roušky

    Německá spolková země Sasko, která sousedí s Českem, nařídila od pondělí kvůli nemoci covid-19 lidem povinně nosit roušky v prostředcích veřejné dopravy a v obchodech. Po dnešním jednání zemské vlády to podle portálu Focus oznámil saský premiér Michael Kretschmer.

  • Německo hlásí dalších 299 úmrtí, šíření koronaviru ale zpomaluje

    Německo ve čtvrtek zaznamenalo dalších 299 úmrtí osob nakažených koronavirem, celkem už 3868. Informoval o tom dnes Ústav Roberta Kocha (RKI), podle něhož ale šíření koronaviru zpomaluje. Každý infikovaný v průměru nakazí už jen 0,7 osoby. I proto se nemocnice chystají k postupnému návratu do normálního režimu.

    Nových infekcí za čtvrtek RKI hlásí 3380, což celkovou statistiku posouvá na 133 830 případů. Více než nakažených od neděle přibývá lidí, kteří nemoc covid-19 překonali. Za 24 hodin jich podle odhadu ústavu, který spadá pod ministerstvo zdravotnictví, bylo 4700. Celkový počet uzdravených je kolem 81 800.

Reklama

Související témata: