Hlavní obsah

Čína bojuje s druhou vlnou nákazy i s rasismem

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Čína v pondělí oznámila nejvíce nově nakažených koronavirem za pět týdnů. Přibylo jich 108. Většina nových případů byla zjištěna u lidí, kteří se do Číny vrátili ze zahraničí. V zemi také narůstá rasismus vůči cizincům.

Článek

Čínská vláda má novou starost. Kromě kontroly informací týkajících se koronaviru a šíření rouškové diplomacie se v zemi zřejmě objevila druhá vlna nákazy koronavirem.

Země s 1,4 miliardy obyvatel oznámila v pondělí nárůst v počtu nových případů nákazy koronavirem. Nejvyšší za posledních pět týdnů. Z celkového počtu nových případů je 98 tzv. importovaných, což znamená, že si lidé koronavirus přivezli ze zahraničí. Čína, považovaná za epicentrum nákazy, zaznamenala od vypuknutí epidemie celkem 83 135 potvrzených případů. Po klidnějších týdnech teď začíná nakažených mírně přibývat.

Nejproblematičtější je pak provincie Chej-lung-ťiang na severovýchodě Číny, která sousedí s Ruskem. 49 nově nakažených přibylo právě tam. Jde o čínské občany, kteří do místa přicestovali z Ruska, kde se v poslední době dramaticky zvyšují počty nakažených. Jen od neděle oznámily ruské úřady 2558 nových případů. Celkem je jich v zemi 18 328.

Všechna čínská města poblíž hranice s Ruskem zpřísnila hraniční kontroly a zavedla přísná pravidla karantény, píše ČTK. Například Charbin, který je hlavním městem provincie Chej-lung-ťiang, zavedl pro lidi přijíždějící ze zahraničí karanténní opatření v délce 28 dní. Každý, kdo přicestuje z ciziny, zůstane dva týdny v karanténním středisku a pak další dva týdny v domácí izolaci. Všichni se rovněž budou muset podrobit opakovaným testům na koronavirus.

Počet importovaných případů převyšuje v Číně počet nakažených místně již několik týdnů. Za největší hrozbu jsou teď považováni lidé, kteří se do země vracejí nebo do ní přicestují. 90 procent nově nakažených, kteří si s sebou koronavirus „přivezli“, má čínský pas.

V Říši středu bují šikana Afričanů

I tak ale v zemi stoupá nepřátelství vůči cizincům, především pak vůči Afričanům. Samotní Číňané a Asiaté teď přitom zažívají zvýšenou míru xenofobie z takřka celého světa. Rasistické útoky spojené s koronavirem hlásí provincie Kuang-čou. Ta je domovem největší africké diaspory v Číně. Šikana z čínské strany prý není pro tamní Afričany novinkou, ale v poslední době se mezera mezi obyvateli města prohloubila.

V celé provincii je 1552 potvrzených případů, z toho je jen 114 případů „dovezených“, a pouze 16 nakažených má africký původ.

V hlavním městě provincie Kantonu byli už dle dostupných svědectví někteří lidé vystěhováni ze svých domovů. I přestože nepřišli do styku s nakaženým ani v posledních měsících necestovali. CNN hovořila o tamní situaci s více než dvěma desítkami Afričanů. Ti potvrdili, že kromě vyhazování z domů čelí také náhodnému testování na koronavirus a bezdůvodným karanténám.

Americký konzulát v Kuang-čou už dokonce vydal varování, aby se Afroameričané oblasti Kantonu vyhnuli. Podle amerického úřadu vydalo město například doporučení, aby restaurace neobsluhovaly africky vyhlížející jedince. Kromě toho je také odmítá mnoho hotelů.

Chuk, který v Číně pobývá a pracuje od roku 2009, z obav před potrestáním z čínské strany neuvedl své pravé jméno. CNN sdělil, že se takřka přes noc ocitl na ulici poté, co ho odmítlo ubytovat několik tamních hotelů. Nakonec našel útočiště na gauči u svého známého. Nonsu, který také tají svou pravou identitu, zase vyhodil majitel z bytu, který si pronajímal. „Neuvedl žádný důvod, prostě mi řekl, ať odejdu,“ vysvětlil Nonsa. Od té doby je na ulici, protože nemůže sehnat nové bydlení.

Podle Wang Weje, studenta z Hongkongské univerzity, který se zabývá africkou komunitou v Kuang-čou, získala čínská vláda díky koronaviru prostředek ke kontrolování afrických pasů. Ilegálně pobývajících Afričanů je podle něj v zemi minimum, ale i přesto je to pro tamní úřady cenná zbraň. Lidé, kteří v zemi pobývají bez platného víza, obdrží pokutu ve výši 10 000 jüanů, tedy zhruba 35 tisíc korun, a budou si muset zařídit cestu do své domovské země.

V Kantonu se i tak našli lidé, kteří bezmocným Afričanům pomohli. Díky aplikaci WeChat se propojilo několik dobrovolníků. Ti jim donesli jídlo, oblečení, ochranné masky a hygienické prostředky. Tristní situace si rychle všimla média i afričtí politici a čínská strana byla v pondělí konečně nucena zareagovat.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien uvedl, že Čína „africké bratry“ nediskriminuje, dokonce se jedná o záměrné nařčení z americké strany, která se snaží pošpinit čínsko-africké vztahy, informovala agentura Reuters. Číňané tak v rámci zaběhlé propagandistické strategie zasadili další ze svých problémů do pole konspiračních teorií cílených na Spojené státy.

Reklama

Doporučované