Hlavní obsah

Čína chce být vesmírnou velmocí, do kosmu vyslala dva taikonauty

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Čína chce na Měsíc a plánuje vlastní vesmírnou stanici, v budoucnu možná jedinou v celém kosmu (video: Marie Vladyková).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Dnes v noci odletěli z pouště Gobi dva astronauté do vesmíru. Stráví tam třicet dní.

Článek

Ze základny v poušti Gobi odstartovala do vesmíru čínská raketa Šen-čou 11 v 1:30 středoevropského času. Její úkol je součástí širšího plánu vybudovat v kosmu trvalou čínskou vesmírnou stanici.

Taikonauté - jak se čínským astronautům říká - Ťing Chaj-pcheng a Čchen Tung mají namířeno k vesmírné laboratoři Tchien-kung 2, kterou Čína vypustila minulý měsíc. Cesta jim potrvá dva dny. Ve vesmíru pak stráví měsíc, nejvíce, co kdy čínští astronauté zvládli.

Na palubě astronauty čekají různé pokusy. Budou pěstovat rostliny a zároveň provedou několik lékařských experimentů na svých vlastních tělech.

V dobývání kosmu začíná konkurenční boj

Čína se znovu posunula v závodu s Ruskem a Spojenými státy americkými. Mise je považována za součást přípravy cest na Mars a Měsíc za přímé účasti člověka. Ostatně čínský prezident doufá, že aktuální mise výrazně Čínu posune v objevování vesmíru a přispěje k vybudování Číny jako vesmírné velmoci. Není tak divu, že start Šen-čou vláda mohutně propagovala a na vojenskou základnu mohli vstoupit i zahraniční novináři a přímo přihlížet startu rakety.

Před třemi lety přistála na měsíci nepilotovaná čínská sonda. Z mezinárodní vesmírné stanice však byla vyloučena. Její provozovatelé se obávali, že ambice Číňanů ve vesmíru mohou mít vojenský charakter. Proto se asijská velmoc rozhodla vybudovat vlastní stanici. Ta by měla být v plném provozu od roku 2022.

Reklama

Související témata:

Doporučované