Hlavní obsah

Čína chce i přes Trumpovy hrozby o nových clech dál s USA jednat o obchodu

Čína jednání s USA o obchodu zřejmě nezruší.Video: Pavel Cyprich, Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Čína se chystá se Spojenými státy dál jednat o obchodních vztazích, navzdory víkendovému oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Spojené státy od pátku zvýší cla na čínské zboží a že o dalším zvýšení uvažují. Naznačují to slova mluvčího čínského ministerstva zahraničí Keng Šuanga.

Článek

Čínští obchodní vyjednavači se podle ministerstva zahraničí chystají na cestu do Spojených států. Mluvčí miniserstva tímto popřel spekulace, že by Peking v reakci na Trumpovy plány zvýšit cla na čínské zboží mohl obchodní rozhovory plánované na tento týden zrušit. Mluvčí ale neupřesnil datum cesty ani zda ji podle dřívějších zpráv skutečně povede čínský vicepremiér Liou Che.

Trump o víkendu uvedl, že Spojené státy od pátku zvýší současné desetiprocentní clo na zboží z Číny v objemu 200 miliard dolarů (4,6 bilionu Kč) ročně na 25 procent. Zároveň pohrozil, že Washington „zanedlouho” zavede 25procentní clo také na výrobky v objemu 325 miliard dolarů (7,5 bilionu Kč), které zatím clu nepodléhají.

Tento krok znamená výraznou eskalaci obchodního napětí mezi dvěma největšími ekonomikami světa. Přitom Trump ještě v pátek hovořil o pokroku v rozhovorech, poznamenal list The Wall Street Journal (WSJ). Americký ministr financí Steven Mnuchin minulý týden označil jednání s Pekingem za produktivní. Méně optimismu projevil americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer, podle kterého Čína upouštěla od některých svých dřívějších závazků.

Pokud by se čínská strana rozhodla rozhovory zrušit, bylo by to v souladu se strategií Pekingu nevyjednávat pod tlakem hrozeb, upozornil WSJ. Tuto eventualitu zmiňovaly zdroje listu South China Morning Post. Podle nich čínský vicepremiér plánovanou návštěvu své delegace buď zkrátí, nebo úplně zruší.

Načasování hrozby ze strany prezidenta Trumpa vyvolalo spekulace, že jejím cílem je vytvořit tlak na Čínu a na domácí půdě mu připsat body. „S prezidentem Trumpem nikdy nevíte, ale je velká pravděpodobnost, že je to jen hrozba,” řekl Chad Bown z Petersonova ústavu pro mezinárodní ekonomiku. „Pokud oznámí dohodu v průběhu tohoto týdne, bude to vypadat, jako kdyby jednal tak tvrdě, jak jen to jde, aby dospěl k dohodě,” dodal.

Neshody v rámci aktuálních jednání panují hlavně kolem krádeží duševního vlastnictví a povinnosti zahraničních firem při vstupu na čínský trh zpřístupnit své technologie firmám čínským. Spory se podle zdrojů vedou také o to, zda mají být cla zcela odstraněna, nebo zda se mají dál vybírat jakožto „vymáhací mechanismus”.

Reklama

Doporučované