Hlavní obsah

Čína chce na Mount Everestu stavět obří hotel, podobně jako v Alpách

 

Reklama

Nový komplex na nejvyšší hoře světa by měl podle představ země podpořit turistiku v oblasti.

Článek

Čína plánuje během tří let postavit na severní straně Mount Everestu rozsáhlé horolezecké centrum, které by mělo přetáhnout z Nepálu zájemce o výstup na vrchol. Komplex bude podobný tomu, jaký známe z francouzských Alp. Jeho součástí by měl být heliport, horolezecká škola pro šerpy i plně vybavený hotel.

V současnosti vedou na vrchol Everestu dvě hlavní cesty, z Nepálu a z Tibetu. Popularita nepálské trasy v posledních letech upadá. Může za to mimo jiné lavina, která před dvěma lety zabila 16 šerpů, a ničivé zemětřesení, jež postihlo Nepál v roce 2015. Stále více horolezců se proto poohlíží po jiných možnostech výstupu. A právě toho chce Čína využít.

Centrum vyroste na úpatí Everestu v městečku Old Tingri. Podle serveru Chinadaily.com pokryje oblast o rozloze 84 320 metrů čtverečních a jeho výstavba bude stát 100 milionu juanů (asi 370 milionů korun). Sloužit bude nejenom horolezcům, ale také lyžařům či paraglidistům a jeho součástí bude třeba heliport či záchranná služba. „Bude zde také muzeum horolezectví, půjčovny a opravny aut, motorek či kol a restaurace a ubytování," řekl serveru Chinadaily.com Nyima Tsering z regionální kanceláře pro sport.

Jeden výstup na vrchol vyjde horolezce na 25 až 90 tisíc dolarů, což představuje obrovský byznys a obě cesty jsou kvůli tomu zasvěceny především komerci. „Bude to jako v Alpách, kde se můžete vláčkem projíždět středem Eigeru a kde vás lanovka vyveze až do půlky cesty na Mont Blanc," řekl magazínu Outsideonline.com himálajský průvodce a propagátor severní cesty Adrian Ballinger. Doufá, že se projekt zastaví na úpatí Everestu a nebude pokračovat až na jeho vrchol, přestože si to dokáže velice snadno představit. „Nesnáším představu, že by jednou do Severního sedla vedla lanovka," prohlásil. Everest by tak podle něj ztratil své kouzlo.

Reklama

Související témata:

Doporučované