Hlavní obsah

Podívejte se na čínskou chloubu, první letadlovou loď Made in China. Říše středu dál zbrojí

Podívejte se na čínskou chloubu, první letadlovou loď Made in China. Video: Reuters

 

Reklama

V Číně vyplula na moře první letadlová loď domácí výroby. Zatím bezejmenné plavidlo opustilo přístav Ta-lien, aby zahájilo dvouletý zkušební provoz. Silnější námořnictvo může Čína využít v nárocích na Jihočínské moře, kterým vedou významné námořní trasy a jež pravděpodobně ukrývá i významné zdroje ropy.

Článek

Čína začala testovat na moři první letadlovou loď, kterou sama navrhla a postavila. Informovalo o tom čínské ministerstvo obrany.

Plavidlo, jež stále nemá jméno, opustilo přístav Ta-lien, aby zahájilo „zkoušku spolehlivosti a stability pohonu a dalších systémů“, oznámilo ministerstvo v prohlášení.

Letadlová loď byla spuštěna na vodu již před rokem, od té doby ale byla vybavována zbraněmi a dalšími systémy. Do služby by měla být oficiálně uvedena kolem roku 2020.

Loď, jež se podle některých zdrojů bude jmenovat jako čínská provincie Šan-tung, vznikla v přístavu Ta-lien na severovýchodě země. Její stavba začala v roce 2014. Jedná se o druhou čínskou letadlovou loď a zároveň první, kterou Peking sám postavil.

Svou první letadlovou loď Liao-ning zařadila čínská armáda do aktivní služby v září 2012 a v roce 2016 ji označila za bojeschopnou. Toto 300 metrů dlouhé plavidlo získala úpravou staré sovětské letadlové lodi Varjag, zakoupené v roce 1998 od Ukrajiny bez motorů, navigace a zbrojního vybavení.

Nová čínská letadlová loď má výtlak 50 000 tun a konstrukčně vychází ze sovětských letadlových lodí třídy Kuzněcov s konvenčním pohonem a palubou podobající se skokanskému můstku, která usnadňuje start letadel s krátkou vzletovou dráhou.

Čína již dříve oznámila, že rovněž zahájila přípravné práce na stavbě své první letadlové lodi na jaderný pohon, která bude po svém dokončení schopna dlouhodobě operovat na otevřeném moři. Plavidlo by mohlo být hotové do roku 2025.

Podle analytiků mají letadlové lodě mimo jiné posílit čínské námořnictvo při prosazování nároků Číny na téměř celou oblast Jihočínského moře, kudy vedou významné námořní trasy a kde se pravděpodobně skrývají bohatá naleziště ropy.

Reklama

Doporučované