Hlavní obsah
Online

Čína konečně ustoupila. Pustí vědce pátrat po původu koronaviru

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj koronavirové nákazy ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Odborníci Světové zdravotnické organizace (WHO), kteří se mají zabývat původem koronaviru, po odkladech přicestují do Číny ve čtvrtek. Peking v minulých dnech otálel s vydáním povolení pro vstup vědců, kteří se do Číny chystali už na začátku ledna. Krizový expert WHO Michael Ryan zdůraznil, že mise nemá za cíl najít viníka pandemie.

- Pokud se čeští řidiči v pohraničí rozhodnou zkrátit si cestu jízdou přes Sasko, splní tím podmínky tranzitu a žádné saské karanténní nařízení neporuší.

- Slovensko by podle premiéra Igora Matoviče mohlo příští týden obnovit plošné testování lidí na koronavirus s cílem potlačit šíření infekce. Stávající karanténní opatření a omezení volného pohybu osob totiž nákazu nepotlačila.

  • „Okupujete je, ale neočkujete.“ Vakcinační sprinter Izrael opomíjí Palestince

    Zatímco Izrael již stihl naočkovat největší část populace na světě, Palestinci se pomocné ruky od izraelské vlády zatím nedočkali. Lidskoprávní organizace v reakci na to upozorňují na „institucionalizovanou diskriminaci“.

    Více v článku:

  • IEA: Globální emise oxidu uhličitého loni klesly o sedm procent

    Celosvětové emise oxidu uhličitého se v loňském roce v důsledku pandemie covidu-19 snížily o sedm procent a vrátily se na úrovně z období před deseti lety. Uvedl to dnes podle agentury Reuters šéf Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol. Varoval však, že globální emise se opět začnou zvyšovat, pokud proti tomu vlády nepodniknou rychlá opatření.

  • Joe Biden dostal druhou dávku vakcíny od firmy Pfizer

    Informovala o tom americká stanice CNN.

  • Portugalská vláda zvažuje celostátní uzávěru

    Portugalsko chystá výrazné zpřísnění protiepidemických opatření. „Čelíme třetí vlně nákazy,“ uvedl portugalský premiér António Costa. Podle něj se nová opatření budou velice podobat celostátní uzávěře z loňského jara. Zavřít by tak měly bary a restaurace či obchody s výjimkou těch prodávajících nezbytné zboží. Vláda se sejde ve středu, vstoupit v platnost by nová omezení měla den poté, napsala agentura AFP.

    V zemi, kde žije deset milionů lidí, za posledních 24 hodin přibylo 122 mrtvých a 5604 nakažených. Během epidemie země zaznamenala bezmála 490 000 případů nákazy a 7925 úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19.

  • Španělsko zaznamenalo nejvyšší víkendový přírůstek nákazy

    Španělsko zaznamenalo nejvyšší víkendový přírůstek od začátku epidemie. Podle tamního ministerstva zdravotnictví se od pátku do neděle nakazilo koronavirem přes 61 000 lidí, napsala dnes agentura Reuters.

    Kumulativní počet nově nakažených za posledních 14 dnů na 100 tisíc obyvatel se během víkendu ve Španělsku skokově zvýšil z 350 na 435. „To jsou čísla srovnatelná s druhou vlnou v říjnu,“ uvedl vládní epidemiolog Fernando Simón. Podle něj za zhoršení situace mohou vánoční a novoroční svátky, dopad výskytu britské mutace viru je podle něj naopak omezený.

    O víkendu také zemřelo 401 osob, jež byly nakažené koronavirem. Od začátku epidemie se v zemi, která má 47 milionů obyvatel, nakazilo 2,1 milionu lidí, z nichž 52 275 zemřelo. Země do dneška dostala 744 000 dávek vakcín, z nichž vypotřebovala 406 100.

  • V Albánii začalo očkování proti covidu-19, premiér kritizoval EU

    V Albánii dnes začalo očkování proti covidu-19. První dávky vakcín daroval balkánské zemi jeden ze států Evropské unie. Mezi prvními se nechal veřejně naočkovat premiér Edi Rama, který zároveň zkritizoval EU, že nezahrnula nečlenské země na Balkáně do svého vakcinačního programu.

    Rama sdělil, že „nedostal povolení“ říci, která ze zemí EU sadu necelých 1000 vakcín firem Pfizer/BioNTech Albánii darovala. Další dvě tisícovky dávek od „neznámého“ dárce dorazí podle Ramy v následujících dvou dnech. O část se chce Albánie rovnou podělit se sousedním Kosovem, které z většiny obývají také etničtí Albánci a dosud se zde očkovat nezačalo.

    Vakcinační kampaň začne v Albánii oficiálně ve třetím lednovém týdnu, kdy by do země s 2,9 miliony obyvatel mělo dorazit prvních 10 000 z celkového počtu půl milionu dávek objednaných od firem Pfizer/BioNTech. Tirana podle agentury ATA vede rozhovory o dodávkách vakcín i s vládami některých zemí.

  • Irsko za týden zaznamenalo nejvíc infikovaných na počet obyvatel

    Irsko za uplynulý týden zaznamenalo nejvíce nových případů koronaviru na počet obyvatel na světě. Vyplývá to z propočtů agentury Bloomberg. K prudkému nárůstu počtu nakažených v Irsku podle agentury Reuters přispěly nová nakažlivější mutace koronaviru, která se poprvé potvrdila v Británii, i rozvolnění protikoronavirových opatření před Vánoci.

    V uplynulém týdnu počítaném do neděle Irsko zaznamenalo 10 100 případů koronaviru na milion obyvatel, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na data americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), Světové zdravotnické organizace (WHO) a dalších organizací. Na druhém místě za Irskem je podle stejné tabulky Česká republika s 8 900 nakaženými na milion obyvatel, následují Slovinsko a Spojené království.

  • WHO chce, aby se na celém světě začalo očkovat do 100 dní

    Ve všech zemích světa by očkování proti covidu-19 mělo u zdravotnického personálu a nejohroženějších lidí začít v příštích 100 dnech. Vyzval k tomu dnes podle agentury DPA šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Navzdory vakcinaci letos kolektivní imunity dosaženo nebude, upozornila podle agentury AFP vědecká pracovnice WHO Sumja Svaminathanová.

    Etiopan Tedros v minulosti opakovaně kritizoval „očkovací nacionalismus“, tedy skutečnost, že bohaté země si zajistily téměř veškerou vakcínu, která je dosud k dispozici, zatímco chudší státy s očkováním ještě prakticky nezačaly.

    Poradce WHO Bruce Aylward řekl, že organizace doufá v zahájení vakcinace v chudších zemích v únoru, a to prostřednictvím celosvětového vakcinačního programu COVAX. S tím přišla WHO ve spolupráci s nevládními organizacemi ve snaze řešit nerovnost při distribuci očkovacích látek.

  • Podle studie měla žena v Itálii koronavirus už v listopadu 2019

    Skupina italských vědců vydala studii, ve které upozornili na nový nejstarší případ nákazy koronavirem v Itálii. Podle jejich zjištění se pětadvacetiletá žena z Milána nakazila už v listopadu roku 2019, píše dnes agentura ANSA. Podle Milánské univerzity to tak je nejstarší zdokumentovaný případ koronaviru u člověka. Itálie byla jednou z prvních evropských zemí, kde se koronavirus začal šířit na komunitní úrovni. První případy nákazy novým koronavirem byly ale zaznamenány na počátku prosince 2019 v čínském městě Wu-chan.

  • Rakousko bude před cestami do země vyžadovat registraci

    Rakousko bude po lidech cestujících do země od pátku nově požadovat vyplnění formuláře s kontaktními údaji či informaci o místě, a pokud možno i délce pobytu v Rakousku. Informovala o tom dnes agentura APA, podle níž výjimku z tohoto požadavku souvisejícího s koronavirovou pandemií budou mít například pendleři. Platit ale bude i pro Rakušany, kteří se vrací ze zahraničí.

    Nadále zůstává v platnosti nařízení, že po příjezdu z drtivé většiny zemí světa do Rakouska se lidé musí uchýlit do desetidenní izolace, kterou lze předčasně ukončit podstoupením PCR testu s negativním výsledkem. Tento test je přitom možné provést nejdříve pátý den po vstupu do Rakouska.

    K tomu od pátku přibude povinnost registrace prostřednictvím formuláře, který bude podle APA k dispozici v němčině a angličtině na internetu.

  • V proočkovanosti Česko zaostává. Předběhli nás i Slováci či Rumuni

    Na světě už bylo podáno podle dostupných dat téměř 24 milionů dávek vakcíny. Seznam Zprávy zmapovaly, jakým tempem jednotlivé země očkují a kolik jejich obyvatel už se k vakcíně dostalo.

    Více v článku:

  • Slovensko podle Matoviče opět plánuje plošné testy na koronavirus

    Slovensko by podle premiéra Igora Matoviče mohlo příští týden obnovit plošné testování lidí na koronavirus s cílem potlačit šíření infekce. Stávající karanténní opatření a omezení volného pohybu osob totiž nákazu nepotlačily. Matovič to řekl novinářům po jednání vlády.

    Hromadné testování obyvatel na koronavirus uskutečnilo Slovensko už loni na podzim. Prostřednictvím méně přesných antigenních testů tehdy zdravotníci odhalili tisíce nakažených. Účast na testování byla vysoká, úřady totiž v té době podmínily například cesty do práce tím, že lidé se prokáží negativním výsledkem testu.

    „Po třech týdnech lockdownu je situace víceméně stejná. Mezitím na Slovensku máme agresivní britskou mutaci viru. Agresivní mutace zde bude dominantní v horizontu šesti týdnů,“ řekl Matovič k dopadu karanténních opatření, které úřady na Slovensku začaly znovu výrazněji zpřísňovat před Vánocemi.

  • Němci kvůli koronaviru častěji větrají a méně se setkávají

    V zájmu ochrany před koronavirovou nákazou výrazná většina lidí v Německu častěji větrá než dříve a méně se setkává s příbuznými i přáteli. Vyplývá to z průzkumu, který dnes podle agentury DPA zveřejnil německý institut pro výzkum rizik (BfR).

  • Británie podle Johnsona podala již 2,4 milionu dávek vakcín

    V Británii bylo podáno již 2,4 milionu dávek vakcín proti covidu-19. Podle televize Sky News to dnes oznámil premiér Boris Johnson. Doplnil přitom, že britské zdravotnictví masivně zrychlí tempo očkování, aby naplnilo vládní cíl do 15. února naočkovat první dávkou alespoň 15 milionů lidí z nejohroženějších skupin. Aktuální epidemickou situaci premiér označil za velmi vážnou.

    „Naočkovali jsme zhruba dva miliony lidí, možná více. Myslím, že to je asi 2,4 milionu dávek, v celém Spojeném království,“ řekl dnes Johnson při návštěvě vakcinačního centra v Bristolu.

    V Británii se začalo očkovat přípravkem firem Pfizer a BioNTech již 8. prosince, před týdnem začali lékaři podávat i vakcínu vyvinutou firmou AstraZeneca a Oxfordskou univerzitou.

  • Podvodníci v Británii lákají z lidí peníze za falešné vakcíny

    V Británii se objevují případy, kdy si podvodníci nechávají platit za falešné vakcíny proti covidu-19. Některé oběti podvodu dokonce dostaly blíže neurčenou injekci, informovala dnes agentura Reuters s odvoláním na velšského ministra zdravotnictví Vaughana Gethinga, který zopakoval varování policie z různých částí Británie.

    Systém veřejného zdravotnictví NHS, který ve Spojeném království organizuje hromadné očkování, přitom poskytuje očkování zdarma.

    „Vyskytlo se několik podvodů ohledně covidu-19 včetně jednoho dost ošklivého, kdy byli lidé obelháni, aby zaplatili za covidovou vakcínu a pak dostali injekci do paže,“ uvedl Gething na tiskové konferenci. „Zdůrazňuji, že systém NHS nikdy po nikom za vakcínu nebude chtít platbu. Vakcíny jsou zdarma. NHS po vás nikdy nebude chtít bankovní údaje a vakcíny vám nebudou doručovány domů pracovníky bez příslušného označení,“ podtrhl Gething.

  • Bývalá slovenská tenistka Cibulková měla očkovací protekci. Lidé ji kritizují

    Slovensko pobouřilo přednostní naočkování bývalé tenistky Dominiky Cibulkové během první fáze očkování, kdy mají být očkovaní například zdravotníci. Podle Cibulkové, která se stala terčem vtipu i kritiky, šlo o omyl.

    Více v článku:

  • Sasko otevřelo očkovací střediska, fungovat budou denně

    Hala v Riese se stala jedním ze třinácti očkovacích center, kde se obyvatelé Saska mohou nechat očkovat proti covidu-19. Provoz těchto zařízeních Sasko spustilo právě dnes.

    Zatímco jiné německé země očkovací střediska otevřely již dříve, v Sasku se vakcinace rozbíhá pomaleji. Regionální ministryně sociálních věcí Petra Köppingová, která má na starosti i zdravotnictví, počínání Saska hájí. „Postupujeme jinak než většina ostatních spolkových zemí, které rychle otevřely svá očkovací centra a které rychle naočkovaly velký počet lidí. Poté ale musely střediska kvůli nedostatku vakcín zase uzavírat. My sázíme na kontinuitu,“ řekla Köppingová, která se dnes zúčastnila symbolického otevření střediska v Riese.

    Saská vláda tak nesází na co nejrychlejší aplikaci vakcíny, ale na postupné, pravidelné a každodenní očkování. „Chceme očkovat každý den, sedm dní v týdnu,“ vysvětlila. Tuto strategii zastává i šéf pobočky Německého červeného kříže (DRK) Rüdiger Unger, který má na starosti provoz saských center.

  • Obrazem: Koronavirus omezil život v Tokiu. Hlavní město ve stavu nouze

    Japonsko bylo dlouho považováno v boji s koronavirem za jednoho z premiantů. Země v poslední době zaznamenala nárůst nakažených. Scénář lockdownu se nekoná, vláda ale vyhlásila v Tokiu a třech sousedních prefekturách stav nouze.

  • Řecké děti se vrátily do škol, s rouškami a některé i s dekou

    V Řecku se dnes po dvou měsících opět otevřely základní školy a školky, které se začátkem listopadu zavřely kvůli zhoršení epidemické situace s nemocí covid-19. Děti ve školách musí ale nosit roušky, několik ředitelů na severu země doporučilo rodičům, aby dali svým dětem do školy i deku. Jedním z opatření, která musí školy dodržovat, je totiž pravidelné otvírání oken, na deset minut během jedné vyučovací hodiny. Informovala o tom dnes místní média.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy