Hlavní obsah

Čína hodlá co nejrychleji zavést obchodní opatření vycházející z „příměří“ se Spojenými státy

Čínské ministerstvo obchodu uvedlo, že obě strany budou na dohodě „tvrdě pracovat“.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Čína je ochotná okamžitě implementovat opatření, která by vyplývala z obchodní dohody se Spojenými státy. Vyplývá to z prohlášení čínského ministerstva obchodu, které tak blíže uvedlo, jak by mohlo započít „příměří” v obchodní válce mezi Čínou a USA.

Článek

Na tom, že je potřeba vyjednat společné obchodní podmínky, se shodl americký prezident Donald Trump se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem po společné večeři na summitu G20. Ten se konal v jihoamerické Argentině na přelomu letošního listopadu a prosince.

Na vyjednávání budou mít obě strany 90 dní. Tak dlouho je Trump ochotný čekat předtím, než na Čínu uvalí další cla ve výši 25 procent.

„Čína okamžitě implementuje výsledky jednání, kterých již obě strany dosáhly v otázkách zemědělských produktů, energetiky, automobilizmu a dalších specifických položek,” cituje mluvčího čínského ministerstva britský deník Guardian.

Podle něj by také měly obě strany jednat o otázkách ochrany duševního vlastnictví, technologické spolupráce, přístupu na trh a férových obchodních podmínek. Podle mluvčího hodlají obě strany „tvrdě pracovat” na nalezení shody.

Bližší detaily však čínské ministerstvo neposkytlo, což podle Guardianu také vyvolává nejistotu na světových burzách.

Bílý dům pak uvedl, že Čína hodlá zakoupit „významné množství” zemědělských, energetických a průmyslových výrobků z USA. Produkty amerických zemědělců podle Bílého domu začne Čína kupovat „okamžitě”. Čína také hodlá zvýšit dovoz ze Spojených států a zredukovat tak obchodní přebytky USA.

Trump také dříve uvedl, že Čína chystá zrušit 40procentní cla na americké automobily. Podle deníku Guardian však není jisté, zda se prohlášení čínského ministerstva týkalo i tohoto bodu.

Reklama

Doporučované