Hlavní obsah

Čína hospodářsky předstihne USA už v roce 2028, říká britská studie

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Čína hospodářsky předstihne Spojené státy do roku 2028. Vlivem pandemie covidu-19 to bude o pět let dříve, než se čekalo. Vyplývá to ze zprávy britské konzultační společnosti Centre for Economics and Business Research (CEBR).

Článek

Čína podle konzultační firmy „obratně“ postupuje proti šíření koronaviru a její hospodářství díky tomu poroste rychleji než USA či Evropa, informoval zpravodajský web BBC.

Společnost CEBR ve zprávě dále uvádí, že Čína se stane ekonomikou s vysokými příjmy už v roce 2023. Na konci desetiletí obsadí podle konzultační firmy příčku třetí největší světové ekonomiky Indie, čímž se ještě posílí hospodářské postavení Asie. Indie hospodářsky předstihne Británii v roce 2024, Německo za tři roky poté a v roce 2030 Japonsko.

Čínu postihlo šíření koronaviru jako první zemi na světě. Peking nicméně dostal rychlými a přísnými opatřeními infekci pod kontrolu, a nemusí proto nyní opakovat ekonomické uzávěry jako například evropské země. Na rozdíl od jiných velkých ekonomik se tak Čína vyhnula recesi a její hospodářství za letošek podle odhadů vykáže růst o dvě procenta.

Americká ekonomika se oproti tomu musela vypořádat s nejhorší podobou pandemie covidu-19 z pohledu absolutních čísel. V USA se nákaza potvrdila u přibližně 18,5 milionu lidí, z nichž více než 330 tisíc zemřelo.

Hospodářské škody byly zmírněny měnovou politikou a obrovským fiskálním stimulem. Politické neshody ohledně nového stimulačního balíčku by mohly nicméně v novém roce způsobit, že se bez podpory v nezaměstnanosti bude muset obejít přibližně 14 milionů Američanů.

„Po nějakou dobu byl zastřešujícím tématem světového hospodářství ekonomický a mocenský rozkol mezi Spojenými státy a Čínou,“ uvádí zpráva společnosti CEBR. „Vlivem pandemie covidu-19 a následného ekonomického poklesu z tohoto soupeření vychází vítězně Čína,“ dodává materiál.

Americká ekonomika poroste po „silném oživení v roce 2021 po pandemii“ mezi lety 2022 až 2024 ročně o 1,9 procenta. V následujících letech pak její růst zpomalí na 1,6 procenta.

Čínské hospodářství má oproti tomu podle zprávy CEBR růst do roku 2025 každoročně o 5,7 procenta a mezi lety 2026 až 2030 má zpomalit na 4,5 procenta. Podíl Číny na světové ekonomice se zvýšil z 3,6 procenta v roce 2000 na nynějších 17,8 procenta.

Navzdory tomu, že se Čína do roku 2023 stane ekonomikou s vysokými příjmy, průměrný Číňan zůstane chudší než průměrný Američan i poté, co se Čína, kde žije čtyřikrát více lidí než ve Spojených státech, stane největší světovou ekonomikou.

Reklama

Související témata:

Doporučované