Hlavní obsah

Čína jako možný spojenec Tálibánu. Hnutí mezitím rozšiřuje své území

Foto: Profimedia.cz

Do podpory afghánské armády v boji s Tálibánem se zapojili i bývalí mudžahedíni.

Reklama

Po odchodu amerických vojsk z Afghánistánu hnutí Tálibán získává na síle. Na obzoru se navíc objevil možný spojenec. Islamistické hnutí stojí o podporu Číny, která přitom v internačních táborech zadržuje miliony muslimů.

Článek

Jedna strana čelí kritice za zadržování více než jednoho milionu muslimů v rozsáhlém systému internačních táborů. Druhá je jednou z nejpřísnějších islámských militantních skupin na světě. Navzdory značným rozdílům se však Komunistická strana Číny a Tálibán brzy mohou vzájemně sblížit, informuje americká stanice CNN.

Po stažení amerických jednotek z Afghánistánu se Tálibán znovu vrací na výsluní a převzal kontrolu nad několika regiony země. Rychlost, jakou afghánské bezpečnostní síly ztrácí kontrolu nad zemí, mnohé šokovala a vedla k obavám, že v ohrožení brzy bude i metropole Kábul.

Hnutí už navíc plánuje své budoucí kroky. Mluvčí Tálibánu řekl hongkongskému deníku South China Morning Post na začátku tohoto týdne, že Čína by byla „vítaným přítelem“ ve snaze „rekonstruovat Afghánistán“. Rozhovory o čínských investicích by pak měly podle mluvčího začít „co nejdříve“, přičemž Tálibán by v případě dohody zaručil bezpečí investorů i pracovníků, uvádí hongkongský deník.

Možnost spolupráce čínské vlády s Tálibánem v Afghánistánu není tak nepravděpodobná, jak se na první pohled zdá, píše CNN. Afghánistán podle stanice zůstává klíčovou součástí dlouhodobých plánů regionálního rozvoje Pekingu.

Už v květnu mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien uvedl, že Peking jedná s Islámábádem a Kábulem o rozšíření čínsko-pákistánského ekonomického koridoru (CPEC) do Afghánistánu, včetně rozšíření dopravních a obchodních sítí mezi těmito třemi zeměmi. Čína navíc přímo s Tálibánem už jednala. V září 2019 veřejně přivítala zástupce hnutí v Pekingu na mírových jednáních, připomíná CNN.

Tálibán dal mezitím jasně najevo, že byl by ochotný mnoho kontroverzí okolo Číny přehlížet. V rozhovoru pro deník The Wall Street Journal mluvčí hnutí naznačil, že Tálibán nebude Čínu kritizovat za internační tábory pro ujgurskou menšinu v provincii Sin-ťiang. Řešíme útisk muslimů…Ale to, co nebudeme dělat, je zasahovat do vnitřních záležitostí Číny,“ uvedl mluvčí.

Podle pákistánského senátora Mušahída Husajna považují islamisté z Tálibánu Čínu za „důvěryhodného účastníka“ dění v Afghánistánu. „Pokud by převzali moc, potřebovali by k udržení stability a rekonstrukce Afghánistánu čínskou podporu. Podrážděná Čína je receptem na katastrofu pro Tálibán,“ řekl CNN předseda Pákistánsko-čínského institutu.

Jakékoli zhoršení bezpečnostní situace v Afghánistánu by bylo významným problémem i pro Peking, který do střední Asie prostřednictvím svého obchodu a infrastruktury investoval značné prostředky, píše CNN. V případě, že by v zemi vypukl chaos, mohl by se Afghánistán stát baštou i pro čínské militantní skupiny, uvádí americká stanice.

Čínský ministr zahraničí Wang Yi je tento týden na návštěvě Turkmenistánu, Tádžikistánu a Uzbekistánu. Právě s představiteli těchto států by měl šéf čínské diplomacie situaci v Afghánistánu také probrat, píše CNN.

Afghánské povstalecké hnutí Tálibán mezitím ve středu oznámilo, že se zmocnilo klíčového hraničního přechodu na hranici s Pákistánem. Afghánské úřady ale obsazení přechodu mezi afghánským městem Véš a pákistánským Čamanem vzápětí popřely.

Jeden z představitelů pákistánských bezpečnostních sil pod podmínkou anonymity agentuře AFP řekl, že bojovníci Tálibánu na hraničním přechodu Véš-Čaman „odstranili afghánskou vlajku a vztyčili tam svou“. Několik obyvatel oblasti, které AFP kontaktovala, uvedlo, že ve městě Véš je množství členů Tálibánu, zvlášť pak v úředních budovách. Silná přítomnost Tálibánu je hlášena i ze silnice vedoucí z afghánského města Kandahár k pohraničnímu okresu Spínbuldak, v němž se přechod Véš nachází.

„Naši bojovníci se zmocnili důležitého pohraničního města Véš v provincii Kandahár. Od nynějška je silnice spojující Čaman, Spínbuldak a Kandahár pod naší kontrolou,“ uvedl mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid v prohlášení. „Tálibán ujišťuje obchodníky a obyvatele, že jejich bezpečnost bude zaručena,“ dodal.

Afghánské ministerstvo vnitra tvrzení Tálibánu popřelo a uvedlo, že se afghánské armádě podařilo odrazit útok Tálibánu, jehož cílem bylo obsadit hraniční přechod nedaleko města Spínbuldak. „Teroristé z řad Tálibánu se přesunuli do blízkosti hranice“ v okrese Spínbuldak, ale „bezpečnostní složky útok odrazily“, prohlásil mluvčí ministerstva Tárik Arian.

Představitel pákistánských bezpečnostních sil řekl, že pákistánská armáda je na své straně hranice „ve stavu vysoké pohotovosti“ a situaci stále vyhodnocuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované