Hlavní obsah

Čína je čím dál agresivnější, řekl šéf diplomacie USA před cestou do Evropy

Foto: Profimedia.cz

Americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Reklama

Americký ministr zahraničí Antony Blinken jedná tento týden s G7 v Londýně. Následně v zájmu „obrany demokracie“ navštíví i Ukrajinu. Před cestou se vůči autoritářským praktikám Číny vymezil v televizním rozhovoru.

Článek

Čína se v poslední době chová na domácí scéně čím dál represivněji a v zahraničí je čím dál agresivnější. V rozhovoru s televizí CBS, odvysílaném v neděli, to prohlásil americký ministr zahraničí Antony Blinken. Na otázku, zda Washington směřuje k vojenské konfrontaci s Pekingem, nicméně Blinken odpověděl, že „dostat se do tohoto bodu nebo jen k němu směřovat je proti zájmu Číny i Spojených států“.

„Čína je jedinou zemí světa, jež má vojenské, ekonomické a diplomatické kapacity poškodit světový řád, kterého si tak vážíme a který jsme odhodláni bránit,“ uvedl šéf americké diplomacie. „Naším cílem není Čínu zkrotit či omezit, ale zachovat tento řád,“ řekl.

Spojené státy dle Blinkena zneklidňuje množství krádeží obchodních amerických tajemství a duševních vlastnictví v řádech miliard dolarů, kterých se Čína dopustila. „Působí to jako akce někoho, kdo se snaží soutěžit nečestně a čím dál víc nepřátelsky,“ prohlásil ministr. Spojeným státům se podle něj stále více daří spojovat podobně postižené země a společně takové kroky odmítat.

K eskalaci napětí mezi Čínou a Spojenými státy dochází v posledních letech ohledně obchodu, špionáží a pandemie covidu-19. Spojené státy podobně jako například Evropská unie se navíc kriticky vyjádřily i k zacházení Pekingu k tamní muslimské komunitě Ujgurů. USA označily jednání Pekingu za genocidu. Kritizují i represivní postup vůči demokratickým aktivistům v Hongkongu.

Prezident Joe Biden označil soupeření s Čínou za největší americkou zahraničněpolitickou výzvu. Zdůraznil nicméně, že nechce vyvolávat s Čínou konflikt. Při svém prvním projevu v Kongresu ale slíbil zachovat silnou americkou vojenskou přítomnost v indicko-pacifické oblasti a podpořit americký technologický rozvoj.

Blinken v neděli přicestoval do Londýna na schůzku ministrů zahraničí skupiny G7. Jedním z velkých témat bude Čína, o které se bude debatovat v úterý. Spojenci dále budou diskutovat o pandemii covidu-19 v zemi, klimatické krizi, potravinové bezpečnosti, lidských právech nebo rovnosti pohlaví. The New York Times uvádí, že setkání G7 v Londýně usiluje mimo jiné i o větší spolupráci západních zemí proti šíření autoritativních praktik Číny a Ruska.

Ve středu se Blinken setká v ukrajinském Kyjevě s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Šéf diplomacie přijede „potvrdit neochvějnou podporu svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny ze strany USA proti pokračující ruské agresi“, informuje americké ministerstvo zahraničí. Dodává, že se obě návštěvy řadí mezi globální úsilí o „obranu demokracie“.

Podporu proti ruské agresi vyjádřil Blinken po útocích ve Vrběticích i premiérovi Andreji Babišovi. „Ujistil mě, že Česko se může spolehnout na podporu USA ohledně nepřátelských útoků Ruska,“ uvedl Babiš pro ČTK. Více jsme se tématu věnovali ve včerejším článku níže.

Jedná se již o třetí transatlantickou cestu amerického ministra zahraničí od uvedení do funkce. Minulý měsíc například vrchní americký diplomat navštívil Brusel nebo afghánský Kábul.

Reklama

Doporučované