Hlavní obsah

Čína je čtvrtou zemí na světě, která má neutronový zdroj, bude moci zkoumat přesné složení předmětů

Čína postavila neutronové centrum jako čtvrtá země na světě. Video: Reuters

 

Reklama

Čína postavila neutronový zdroj. Díky zařízení budou moci vědci zkoumat složení různých materiálů na atomové úrovni.

Článek

V Číně nedávno dokončili výstavbu neutronového zdroje. Čína se tak stala čtvrtou zemí na světě, po Spojených státech, Británii a Japonsku, která ho vlastní.

Neutronový zdroj postavila čínská akademie věd spolu s jižní čínskou provincií Kuang-tung, kde se zařízení nachází. To bude použito ke zkoumání mirkroskopické struktury látek, což povede k podobným výsledkům jako při užití rentgenu, jen v mnohem drobnějším měřítku.

Neutronový zdroj se skládá hlavně z lineárního urychlovače částic a z protonového synchrotonu. Zařízení je navržené tak, aby došlo k urychlení protonového paprsku, který naráží na pevný kovový terč a ze kterého vznikají odštěpené neutrony. Ty pak v experimentálních komorách proniknou hluboko do vzorků zkoumaných materiálů a přinesou informace o jejich složení až na atomové úrovni. Této metodě, kdy se za pomocí bombardování terče vyrazí částice, se říká spalace.

Poprvé se v tomto čínském centru podařilo úspěšně docílit vytvoření neutronového paprsku v srpnu 2017.

V testovacím období byli renomovaní čínští odborníci vyzváni k provedení kompletního testu výkonnosti tohoto centra. Šéf projektu Čchen Che-šeng uvedl, že výsledky ukázaly, že všechny indexy výkonnosti splňují kontrolní normy stanovené Národní komisí pro rozvoj a reformu.

Po absolvování kontroly státní inspekce bude zařízení k dispozici pro domácí vědce. „Dokončili jsme první sérii experimentů pro zkušené špičkové vědce a následně se budeme řídit mezinárodní praxí, která bude otevřena domácím badatelům. Zajišťujeme stabilní a efektivní provoz a zlepšujeme přesnost měření při experimentu, abychom vytvořili ty nejlepší možné podmínky pro vědce,“ řekl agentuře Reuters Che-šeng.

Čínský neutronový reaktor se začal stavět v září 2011 s celkovou investicí 2,3 miliardy jüanů, což je v přepočtu zhruba 7,5 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované