Hlavní obsah

Čína je jiná hrozba, než byl Sovětský svaz, varoval senátory Pompeo

Foto: Senat.cz

Amerického ministra zahraničí Mika Pompea v Senátu přivítal jeho předseda Miloš Vystrčil.

Reklama

Velká čest a ocenění naší práce. Tak hovoří senátoři o dnešním vystoupení amerického ministra zahraničí Mika Pompea v Senátu. Šéf americké diplomacie kritizoval Čínu a podpořil Miloše Vystrčila v cestě na Tchaj-wan.

Článek

Senátoři, s nimiž Seznam Zprávy hovořily, shodně ocenili nejen obsah Pompeova projevu, ale i prostý fakt, že odpovídal na jejich otázky.

„Je to výraz velké důvěry v parlamentní demokracii. Nebývá to časté,“ poznamenal předseda zahraničního výboru Senátu Pavel Fischer (nestr.), který spolu s kolegy z výboru návštěvu Mika Pompea organizoval.

Na diskuzi s Pompeem padly všechny otázky, na kterých se senátoři ve výboru v úterý shodli.

Americký ministr zahraničí ve svém projevu mimo jiné podpořil blížící se cestu předsedy českého Senátu na Tchaj-wan. Vystrčil už na své včerejší tiskové konferenci uvedl, že ho těší podpora z míst, která jsou „velmi vlivná“.

„Váš bývalý předseda chtěl navštívit Tchaj-wan. Když se v novinách objevilo to, že na to české firmy doplatí, bylo to neuvěřitelné. Čínská komunistická strana k vám přistupuje vyděračsky. Využívá ekonomickou sílu, aby vás ovlivnila. Amerika bude stát při vás,“ řekl při svém projevu v Senátu.

„Já se přiznám, že jsem v to doufal. Protože i jak se ta návštěva blížila, hovořilo se o tom, co bude předmětem návštěvy, a bylo jasné, že to bude i otázka Číny a Ruska. Ve skrytu duše jsem proto doufal, že to takhle dopadne a že přijde a poděkuje Senátu a panu předsedovi za to, že tu cestu uskuteční,“ řekl senátor Jan Sobotka (nestr.), který je rovněž členem zahraničního výboru.

Osobně o Vystrčilově plánované cestě na Tchaj-wan oba politici nemluvili, i tak předseda českého Senátu cítí ze strany USA velkou podporu. „Bylo velmi málo času, ale mně to, co řekl, bohatě stačilo. Byl bych velmi nerad, aby to bylo vnímáno především tak, že se jedná jen o cestu na Tchaj-wan. To je dnes jen jakýsi symbol, že se musíme starat, aby nám někdo nezačal něco nařizovat. A jen proto, že jsme na něm ekonomicky závislí, se budeme chovat jinak, než bychom chtěli,“ řekl novinářům.

Mike Pompeo při svém projevu před senátory Čínu obecně velmi silně kritizoval a upozorňoval na hrozby, které jsou podle něj jiné, než tomu bylo na příklad v minulosti ze strany Sovětského svazu. „Čínská komunistická strana využívá všechny principy marxismu a leninismu, jako to dělali Rusové. Má strach ze svobodných společností. Odolat těm hrozbám ze stany komunistické Číny je ale mnohem obtížnější, protože Čína má své silné pozice v politice a ekonomice,“ upozornil.

Mluvil jasněji než česká vláda

Kromě podpory cesty na Tchaj-wan senátory zaujala i další témata, o kterých Mike Pompeo hovořil. „Mluvil jasně, mluvil mnohem jasněji, než se odváží mluvit třeba česká vláda. Jsme spojenci, a pokud sdílíme stejný prostor svobody, dáváme si bezpečnostní garance, tak právě na názor pana ministra Pompea musíme být vnímaví,“ uvedl Pavel Fischer.

„Potěšila mě slova, která řekl. I tady v Senátu vnímáme nebezpečí, které číhá z Ruska nebo Čínské lidové republiky, a bylo dobré, že to jasně popsal a podpořil nás v tom, abychom byli sebevědomí a nebáli jsme se říct, že ochrana lidských práv a demokracie je na prvním místě,“ dodal Sobotka.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil upozornil také na to, že projev šéfa americké diplomacie je pro Senát velká čest a ocenění jeho práce. „Dneska se jasně projevilo, jak jsme důležití, že to není Poslanecká sněmovna, není to Kramářova vila nebo Hrad, ale je to český Senát, koho si nejvyšší diplomatický zástupce USA zvolil jako místo, kde řekne, co si myslí o Číně, Rusku, demokracii, lidských právech. Neudělal to ani v Polsku, ani ve Slovinsku, udělal to v České republice a udělal to v Senátu, protože jsme takoví, jací jsme, a pracujeme tak, jak pracujeme,“ řekl novinářům.

Reklama

Doporučované