Hlavní obsah

Čína je v obchodní válce se Spojenými státy, zvýšená cla ovlivní světový trh

Čína zvýšila cla na dovoz amerického zboží.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Od dnešní půlnoci začala v USA platit pětadvacetiprocentní cla na některé čínské zboží. Čína odpověděla cly pro USA a rozpoutala tak obchodní válku.

Článek

Obchodní konflikt mezi dvěma největšími světovými ekonomikami se dále vyostřil. Spojené státy zavedly clo ve výši 25 procent na čínský dovoz v celkové hodnotě 34 miliard dolarů (asi 753 miliard Kč) a Čína vzápětí odpověděla stejným protiopatřením. Washington a Peking tak kvůli sporu o transfer technologií fakticky zahájily obchodní válku, která může mít zásadní dopad na spotřebitele, zaměstnance, firmy, investory a světovou politiku, napsala agentura AP.

Americká cla na čínský dovoz vstoupila v platnost o dnešní půlnoci washingtonského času, tedy v 6:00 SELČ. Čína zavedla odvetná opatření okamžitě, ale oficiálně je potvrdila o více než tři hodiny později, což v mezičase způsobilo zmatek na surovinových trzích a některých velkých čínských přístavech.

Mluvčí čínského ministerstva obchodu dnes řekl, že USA rozpoutaly „největší obchodní válku v hospodářských dějinách”. „Čínská strana slíbila, že nepřijde s prvním výstřelem, je ale nucena zahájit protiútok na ochranu ... zájmů svých obyvatel,” dodal.

Podle čínského premiéra Li Kche-čchianga, který je na jednání v Sofii v Bulharsku, z obchodní války nikdo nevyjde jako vítěz. Čína má ale podle něj velký trh a tím i možnosti růstu. Na tiskové konferenci dodal, že Peking bude dále otevírat svůj trh zahraničním firmám, chránit jejich zájmy a jejich duševní vlastnictví a chovat se k nim stejně jako k domácím.

„Obchodní války jsou špatné a nedají se snadno vyhrát,” napsala dnes na Twitteru evropská komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová v narážce na starší tweet amerického prezidenta Donalda Trumpa: „Obchodní války jsou dobré a dají se snadno vyhrát.” Varovala také před škodami, jaké eskalace konfliktu může přinést světové ekonomice. Obavy z americko-čínského obchodního konfliktu dnes vyjádřila i Světová obchodní organizace (WTO).

Peking  kvůli americkým dovozním clům podal na Spojené státy u WTO žalobu. Uvedlo to čínské ministerstvo obchodu.

Vznik konfliktu a další kroky

Zavedení amerických cel ve výši 25 procent na část čínského dovozu v celkovém objemu 34 miliard dolarů je součástí ochranářské politiky amerického prezidenta Donalda Trumpa. Podle hlavy USA mají cla za cíl ukončit „nekalé převody amerických technologií a duševního vlastnictví do Číny” a ochránit americká pracovní místa.

Trump již uvedl, že pokud Peking americkým stížnostem nevyhoví a bude zavádět odvetná opatření, je připraven zavést další cla ve výši 300 miliard dolarů a více. Celkem by tak bylo dotčeno zboží v objemu 550 miliard dolarů, což je více, než činil celkový loňský čínský dovoz do USA. V roce 2017 Čína do Spojených států dovezla zboží za 506 miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Doporučované