Hlavní obsah
Online

Brazílie má přes 200 000 nakažených, ministr zdravotnictví rezignoval

Foto: Profimedia.cz

Brazilský ministr zdravotnictví Nelson Teich po necelém měsící ve funkci rezignoval.

Reklama

aktualizováno •

Koronavirem se ve světě nakazilo více než 4,5 milionu lidí, z nichž 302 tisíc nákaze podlehlo. Přes 1,7 milionu lidí se uzdravilo. Nejhorší čísla dosud hlásí Spojené státy. Situaci ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Slovinská vláda oficiálně ohlásila, že epidemie koronaviru v zemi skončila. Slovinsko se tak podle agentury Reuters stalo první zemí v Evropě, která tak učinila. Stalo se tak poté, co úřady během dvou týdnů zaznamenávaly méně než sedm nových případů nákazy za den. Příchozí z Evropské unie zároveň již nebudou muset po příjezdu do Slovinska strávit nejméně sedm dní v karanténě, uvedla vláda v prohlášení.

- Donald Trump naznačil další zhoršení jeho vztahů s Čínou. V rozhovoru vysílaném Fox Business Network řekl, že je velmi zklamán neúspěchem Číny se zvládáním pandemie, nemá zájem s čínským prezidentem momentálně mluvit a mohlo by dojít k přerušení vazeb USA a druhé největší ekonomiky světa, píše agentura Reuters.

- Kvůli sporům s prezidentem po necelém měsíci ve funkci oznámil svou rezignaci ministr zdravotnictví Nelson Teich. Nahradil tehdy Luize Henriqueho Mandettu, kterého Bolsonaro z čela resortu odvolal právě kvůli jeho přístupu k boji s koronavirem. Mandetta opakovaně vyzýval k omezení pohybu na veřejnosti či dodržování bezpečné vzdálenosti, Bolsonaro jej kvůli tomu obviňoval z hysterie a zbytečného přehánění.

Vývoj dění ve světě jsme sledovali i včera:

  • Saúdská Arábie hlásí nejvyšší denní nárůst počtu nakažených

    Saúdská Arábie ohlásila za posledních 24 hodin 2307 nových případů nákazy koronavirem, informuje CNN. Počet obětí vzrostl o devět na celkových 292. Celkem země eviduje přes 49 tisíc nakažených.

  • Celosvětový počet potvrzených případů nákazy překročil 4,5 milionu

  • Akcie v USA dnes posílily, za celý týden však klesly

    Americké akcie v pátek posílily, informuje ČTK. Rostoucí optimismus investorů ohledně obnovování hospodářského života ve Spojených státech totiž převážil nad nepříznivými údaji o dubnovém vývoji americké ekonomiky a obavami ze zhoršení obchodních vztahů mezi Washingtonem a Pekingem.

    Dnešní údaje ukázaly, že průmyslová výroba ve Spojených státech v dubnu kvůli šíření koronaviru klesla o rekordních 11,2 procenta. Maloobchodní tržby se propadly dokonce o 16,4 procenta, což je rovněž nový rekord.

  • Norové na státní svátek uvidí premiérku tančit

    Video bude součástí vysílání veřejnoprávní stanice NRK během státního svátku 17. května. Má povzbudit obyvatele během povinného sociálního distancování.

  • Italská muzea v pondělí po dvou měsících znovu otevřou

    Italská muzea se chystají znovu otevřít, ale světově proslulá galerie Uffizi ve Florencii „pravděpodobně“ počká další týden, protože vláda nevydala bezpečnostní pokyny, informovala v pátek CNN. Uffizi plánuje povolit až 450 lidí najednou oproti kapacitě 900 návštěvníků před pandemií. Galerie podle vyjádření kanceláře přišla o zisk 10 milionů eur zejména kvůli nedostatku příjmů z prodeje vstupenek, ale také z prodeje suvenýrů a knih v místních obchodech. V roce 2019 navštívilo Uffizi 2,2 milionu lidí.

  • Počet hospitalizovaných pacientů ve Francii klesl pod 20 tisíc

    Francie aktuálně uvádí, že v nemocnicích je hospitalizováno 19 861 pacientů nakažených koronavirem, informuje CNN s odvoláním na Národní zdravotnickou agenturu. Za posledních 24 hodin v zemi zemřelo 104 lidí s koronavirem, celkem nemoci ve Francii podlehlo 27 529 lidí.

  • Portugalsko otevře pláže 6. června

    Na tiskové konferenci to oznámil premiér Antonio Costa, informuje The Guardian. Pomáhat bude místním obyvatelům speciální aplikace, která bude uživatele informovat, na kterých plážích jsou ještě volná místa. Místa na pláži bude možno rezervovat pouze na půlku dne, skupiny musí zůstat nejméně 1,5 metru od sebe a plážové sporty budou zakázané. Policie pláže kontrolovat nebude, podle premiéra to jsou „místa pro odpočinek“ a lidé na sebe mají dohlížet navzájem.

  • Ve Francii za den zemřelo 104 lidí s covidem, méně než ve čtvrtek

    Ve Francii zemřelo za den dalších 104 lidí s covid-19. Celkový počet obětí infekční nemoci v zemi tak od 1. března dosáhl 27 529, informovalo dnes ministerstvo zdravotnictví. Z jeho údajů také vyplývá, že dál klesá počet lidí s koronavirovou infekcí ve francouzských nemocnicích, a také počet nejvážnějších případů na jednotkách intenzivní péče, píše ČTK.

  • Španělsko zavádí dvoutýdenní karanténu pro příchozí do země

    Španělsko dnes ve snaze zabránit šíření koronaviru poté, co se bilance začala pomalu zlepšovat, vyhlásilo dvoutýdenní karanténu doma nebo v hotelu pro všechny osoby, které do země přijedou ze zahraničí. Navíc úřady prodloužily existující omezení při vstupu do Španělska až do 15. června a omezily přístup na pět letišť a do osmi přístavů, píše ČTK.

  • Dvě třetiny věřících v USA považují koronavirus za zprávu od boha

    Téměř dvě třetiny věřících ve Spojených státech věří, že současná pandemie koronaviru je zprávou od boha, informuje The Guardian s odkazem na výzkum Chicagské univerzity. Podle nich je ve zprávě sdělení, že má lidstvo změnit způsob života. „Mohlo by to být znamení, ať více spolupracujeme,“ cituje deník jednoho z respondentů výzkumu.

  • Trump: USA by mohly mít vakcínu proti covid-19 do konce roku

    Spojené státy by mohly mít vakcínu proti covid-19 do konce tohoto roku, možná i dříve. V Bílém domě to dnes prohlásil americký prezident Donald Trump, píše ČTK. Projekt americké vlády na vývoj očkovací látky určené k zastavení současné pandemie je podle něj největší operací od dob projektu Manhattan, v rámci nějž USA za druhé světové války vyvinuly první atomovou bombu.

  • Podle WHO se koronavirem v Africe nakazí téměř 250 milionů lidí

    V Africe by se koronavirem mohlo v prvním roce pandemie nakazit téměř 250 milionů lidí, píše dnes deník The Guardian o studii Světové zdravotnické organizace (WHO) uveřejněné v časopise BMJ Global Health. Podle této analýzy virus povede v Africe až k 190 000 úmrtím.

    Tato předpověď je optimističtější než dubnová analýza Hospodářské komise OSN pro Afriku (UNECA), která předpovídala v nejhorším scénáři více než miliardu nakažených a tři miliony úmrtí na kontinentu, v nejlepším pak 300 000 úmrtí, píše ČTK. Nový model WHO se však na rozdíl od starší studie zaměřil pouze na 47 afrických zemí z celkových 54 a nezahrnuje několik států v severní Africe a v oblasti Afrického rohu.

  • V Itálii se snížila denní bilance obětí covidu i nově nakažených

    V Itálii za poslední den poklesl počet úmrtí pacientů s koronavirem i nově nakažených. Bilance obětí se zvýšila o 242 na celkových 31 610. Uzdravených přibylo oproti čtvrtku skoro 5000. Informoval o tom dnes úřad civilní ochrany. Denní bilance obětí se v jihoevropské zemi zvýšila méně než předchozí den, kdy bylo úmrtí 262. Předtím se počet mrtvých pět dní držel pod hranicí 200. Nově nakažených za 24 hodin přibylo 789, tedy skoro o dvě stovky méně než ve čtvrtek, kdy jich bylo 992.

  • Brazílie hlásí další rekord: Nakažených přibylo téměř 14 000

    V Brazílii za posledních 24 hodin přibylo 13 944 potvrzených případů nákazy koronavirem. Země tak zaznamenala nový rekord v počtu nakažených za den. S odvoláním na data místního ministerstva zdravotnictví o tom dnes informovala agentura Reuters. S covid-19 zemřelo v jihoamerické zemi dalších 844 lidí, a celková bilance tak vzrostla 13 933 zemřelých. Kvůli sporům s prezidentem po necelém měsíci ve funkci oznámil svou rezignaci ministr zdravotnictví Nelson Teich.

    Dosavadní rekord v počtu nakažených za den ohlásila Brazílie teprve ve čtvrtek. Tehdy přibylo za 24 hodin celkem 11 385 potvrzených případů nákazy. Nyní je podle oficiálních údajů v Brazílii, která má zhruba 210 milionů obyvatel, 202 918 potvrzených případů nákazy virem SARS-CoV-2, informuje ČTK.

  • Na ostrově Lesbos jsou další dva migranti nakažení koronavirem

    Mezi nově příchozími migranty na řeckém ostrově Lesbos se potvrdily další dva případy nákazy koronavirem. Informovala o tom dnes podle agentury Reuters řecká vláda. První dva nakažené odhalili zdravotníci začátkem týdne. Zástupci humanitárních organizací varují, že pokud by se nákaza dostala do katastrofálně přeplněného tábora Moria, kde žije ve stísněných podmínkách zhruba 17 500 žadatelů o azyl, mohlo by to mít nedozírné následky, píše ČTK.

  • Naplánujte si dovolenou v Norsku, vyzvala premiérka Nory

    Cestovní omezení budou v Norsku zachována až do 20. srpna, uvedla premiérka Erna Solbergová na tiskové konferenci, informuje CNN. Solbergová doporučila Norům, aby „naplánovali svou letní dovolenou v Norsku“. „Doporučila bych lidem naplánovat letos v létě dovolenou v Norsku. Máte dovoleno jet na dovolenou kamkoli v zemi a možná letos objevíte část Norska, kterou jste dosud neviděli, ať už autem, pěšky, lodí, vlakem nebo letadlem,“ řekla v pátek Solbergová.

  • Británie hlásí mírný pokles denní bilance obětí, zemřelo 384 lidí

    V Británii za posledních 24 hodin zemřelo s koronavirem dalších 384 lidí. Je to mírný pokles oproti čtvrtku, kdy země evidovala bezmála 430 obětí. Oficiální bilance tím vzrostla na téměř 34 000 obětí, informovala s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví agentura Reuters. Od začátku jeho šíření se přítomnost viru SARS-CoV-2 v zemi se 67 miliony obyvatel prokázala u 236 711 lidí, což je o 3560 více než ve čtvrtek.

  • Slovensko rozšířilo výjimky z povinné karantény

    Do státní karantény při návratu na Slovensko nebudou muset od pondělí nastoupit ani osoby s pobytem v zemi pod Tatrami, které pracují ve vybraných profesích v Česku a Rakousku a předloží potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus. Novým opatřením o tom rozhodl hlavní hygienik Slovenska, který tak rozšířil výjimky z povinné karantény, píše ČTK.

    Nově se státní a následně domácí karanténa v souhrnné době 14 dnů pro lidi s pobytem na Slovensku nebude vztahovat na pracovníky ve zdravotnictví, pečovatelské činnosti, vědě a výzkumu, na pedagogy nebo na sezonní pracovníky v zemědělství a potravinářství v Česku a Rakousku.

  • Japonsko bude požadovat vyšetření postupu WHO na začátku pandemie

    Japonsko se připojilo k zemím, které prosazují nezávislé vyšetření postupu Světové zdravotnické organizace (WHO) v počátcích šíření koronaviru. Řekl to dnes japonský ministr zahraničí Tošimicu Motegi. Tokio hodlá tento názor tlumočit příští týden na zasedání Světového zdravotnického shromáždění, což je hlavní orgán WHO. Vyšetření postupu WHO požadují hlavně Spojené státy a někteří jejich spojenci, informuje ČTK.

  • V Madridu se demonstranti kvůli koronaviru střetli s policií

    V Madridu se lidé demonstrující proti koronavirovým opatřením střetli s policií. Po čtyřech dnech pouličních protestů propuklo v noci na dnešek násilí v madridské čtvrti Salamanca, napsal zpravodajský server Express. Po dvou měsících jedněch z nejpřísnějších karanténních opatření v Evropě nyní španělská vláda bojuje proti sílícímu odporu vůči způsobu, jakým se k pandemii postavila.

    Španělsko začalo omezení uvolňovat tento týden, kdy umožnilo shromažďování až deseti lidí a povolilo restauracím a barům otevřít venkovní zahrádky. Ovšem velká města, jako Madrid, Barcelona a Valencie, byla zatím z tohoto uvolňování vyloučena s odůvodněním, že stále hrozí nový nárůst nákazy.

Reklama

Hlavní zprávy