Hlavní obsah

Čína nadobro skončila se slonovinou. Zachrání to slábnoucí sloní populaci?

Naděje pro vymírající populaci chobotnatců. Čína končí s prodejem slonovinyVideo: AP

 

Reklama

Zákaz obchodování se slonovinou začal v Číně platit od posledního dne loňského roku. Ochránci přírody věří, že tak pomohou zachránit slony africké, kterých pytláci ročně zabijí až 30 tisíc.

Článek

V Číně už nelze obchodovat se slonovinou a výrobky z ní, od posledního dne loňského roku tu platí nový zákon. Již dříve bylo uzavřeno na 70 podniků a obchodů zabývajících se zpracováním a prodejem slonoviny. Jedinými místy, kde bude v Číně možné vidět slonovinu, budou nekomerční muzea. Čína doposud držela v obchodu se slonovinou světové prvenství.

Čínské sdělovací prostředky oznámily, že už loni se díky zákonu cena slonoviny snížila o 65 procent, a agentura Nová Čína napsala, že v roce 2017 pokleslo množství zadržených zásilek slonoviny o 80 procent.

Jedná se o významný krok k ochraně slonů, kterých kvůli klům zabijí pytláci ročně až 30 tisíc. Ředitel africké sekce Světového fondu na ochranu přírody Fred Kumah ale upozorňuje, že v Číně mnoho lidí o zákazu neví. Také panují obavy, že se zákonu vyhne Hongkong, který je centrem obchodování s tímto materiálem a vlastní zákon teprve připravuje.

Zákaz se dotkne také dlouholeté čínské tradice vyřezávání slonoviny. Pro toto umění existují celé školy a uznávaní mistři.

Ve světě bylo obchodování se slonovinou zakázáno v roce 1990. Podle odhadů zbývá ve volné přírodě asi půl milionu slonů afrických. Počátkem 20. století jich bylo odhadem tři až pět milionů.

Reklama

Související témata:

Doporučované