Hlavní obsah

Čína odmítá mezinárodní kritiku za smrt disidenta. Prý jde o její vnitřní záležitost

Liou Siao-po zemřel ve věku 61 letVideo: AP

 

Reklama

Nositel Nobelovy ceny za mír Liou Siao-po podlehl rakovině jater poté, co mu Čína navzdory schválení západních doktorů zakázala léčbu v zahraničí. I přes hlasitou mezinárodní kritiku však Peking trvá na tom, že disidentova léčba byla dostatečná a že země neudělala žádnou chybu.

Článek

Čína odmítla jako nevhodnou kritiku ze zahraničí za smrt vážně nemocného disidenta Liou Siao-poa, který ve středu podlehl rakovině. Podle Pekingu jde o vnitřní záležitost Číny, uvedla agentura AFP.

„Čína je právní stát. Případ Liou Siao-poa je součástí vnitřních záležitostí Číny," sdělil mluvčí čínského ministerstva zahraničí, kterého citovala agentura Nová Čína.

Předsedkyně norského Nobelova výboru Berit Reissová-Andersenová ve středu řekla, že vláda v Pekingu je spoluodpovědná za předčasnou smrt čínského disidenta, básníka a nositele Nobelovy ceny za mír.

Zármutek nad skonem disidenta vyjádřili mimo jiné generální tajemník OSN António Guterres či německá kancléřka Angela Merkelová nebo americký prezident Donald Trump.

Nejznámější čínský politický vězeň, který se inspiroval československou Chartou 77, zemřel ve věku 61 let na selhání organismu. Trpěl rakovinou jater v konečném stadiu, kvůli které byl podmínečně propuštěn z vězení do ošetření v nemocnici ve městě Šen-jang na severovýchodě Číny. Čínské úřady ale neumožnily jeho převoz k léčbě do zahraničí, jak si přál. Dva západní lékaři přitom ještě o víkendu uvedli, že Liou do ciziny transportován být může.

Liou by poprvé uvězněn po prodemokratickém protestu na ústředním pekingském náměstí v roce 1989. Nobelovu cenu získal v roce 2010, kdy si už ve vězení odpykával svůj čtvrtý a poslední trest.

Reklama

Související témata:

Doporučované