Hlavní obsah

Čína omezuje hraní videoher. Hráči mladší osmnácti let dostanou přidělený časový limit

Foto: Pixabay/11333328

Ilustrační foto.

Reklama

Druhá největší světová velmoc videoher zasáhne do oblíbené aktivity mladých Číňanů. Hráči mladší osmnácti let podle nového nařízení čínských úřadů nebudou moci hrát oblíbené hry tak často, jak by chtěli. Pro tuto věkovou skupinu nově platí zákaz hraní mezi desátou hodinou večer a osmou hodinou ráno. Ve všední dny budou moci strávit u her jen 90 minut a o víkendu dvakrát tolik. Čínský obchod s videohrami přitom patří mezi největší na světě. Zákazem chce Čína předejít závislosti a ohrožení fyzického i psychického zdraví.

Článek

Další omezení se dotýká hráčů ve věku mezi osmi a šestnácti lety. Ti mohou měsíčně na svých herních účtech utratit v přepočtu 658 korun, starší hráči do 18 let maximálně dvojnásobek.

Už loni v březnu čínský prezident Si Ťin-pching požadoval, aby vláda podnikla kroky pro zamezení nárůstu krátkozrakých mezi mladými. Ministerstvo školství tento problém dalo do souvislosti s hraním videoher namísto trávení času venkovními aktivitami.

Tato nová omezení tak mají jednak předejít vzniku závislosti a ohrožení zdraví mladistvých, ale také jednoduše zabránit jejich vysedávání u obrazovek, píše server BBC.

Čína hraní videoher a jejich vliv na mladé lidi kritizuje dlouhodobě. V roce 2018 čínská vláda oznámila vznik nového regulačního systému. Ten má časově limitovat hráče podle určené věkové hranice, snížit počet vzniku nových her a placení za hry. V tomtéž roce Čína nařídila pozastavení schvalování nových videoher, které trvalo celých devět měsíců.

Pro čínský trh s videohrami, který je po Spojených státech druhý největší na světě, to byl zásah do lukrativního byznysu.

Některé z největších společností s videohrami zareagovaly pozitivně a samy přišly s návrhy, jak docílit kontrolování věku hráčů. To je nyní jednou z klíčových otázek, které se snaží čínské úřady jednotně vyřešit.

Největší herní společnost na světě Tencent začala od hráčů vyžadovat prokazování věku pomocí státem vydaného dokladu.

Nové pokyny se budou vztahovat ke všem online herním platformám provozovaným v Číně.

Správa nového systému by měla spolupracovat s donucovacími orgány a vytvořit jednotný systém identifikace, který mohou platformy využít k ověření totožnosti a věku uživatele pomocí vládních údajů, uvedl mluvčí státní agentury Xinhua.

Světová zdravotnická organizace (WHO) loni označila závislost na počítačových hrách za specifickou psychickou poruchu. Mezinárodně uznávaný diagnostický manuál duševních poruch Americké psychiatrické společnosti tuto závislost jako poruchu oficiálně neuvádí, zmiňuje však, že je v oblasti potřeba provést dodatečný výzkum. Řada zemí světa závislost na počítačových hrách považuje za poruchu ohrožující veřejné zdraví a jejím léčením se rovněž zabývá mnoho soukromých klinik.

Reklama

Související témata:

Doporučované