Hlavní obsah

Čína opět obrátila. Tým WHO do Wu-chanu přiletí ve čtvrtek

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Je to přesně rok od chvíle, kdy covidu-19 podlehl první člověk na světě. Na toto neslavné výročí Čína opět změnila názor a bez dalších podrobností uvedla, že několikrát odloženou misi WHO do Wu-chanu pustí. Začíná se ve čtvrtek.

Článek

Po roce neúspěšných vyjednávání a posledních týdnech nesoucích se ve znamení chaosu a dalších zklamání způsobených nečekanými změnami plánů na čínské straně je tu další posun. V pondělí Národní zdravotní komise v Pekingu v krátkém prohlášení uvedla, že se tým Světové zdravotnické organizace (WHO) skutečně do Wu-chanu podívá. Bez uvedení dalších podrobností bylo řečeno, že mezinárodní mise přistane v Číně ve čtvrtek.

Minulý týden přitom musela WHO na poslední chvíli misi stopnout. Za pět minut dvanáct se totiž ozval Peking s tím, že pro tým není dosud zajištěno dostatečné vízové povolení. Dva členové týmu už přitom byli jednou nohou v Číně. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing uvedla, že je situace s vyšetřováním jednoduše „příliš komplikovaná“.

Michael Ryan, vedoucí krizového programu WHO, poté uvedl, že jeden z členů týmu se tedy již vrátil domů, zatímco druhý pobývá ve třetí zemi a čeká na další pokyny. Zbylí členové týmu z Nizozemska, Japonska, Spojených států a dalších zemí do Číny po zprávách o opožděném vydání víz zatím nevyjeli.

Přerušením už tak křehkého procesu tak světová média opět začala spekulovat, že Čína nejedná fér.

Čína „s nadšením” spolupracuje s WHO

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, jindy k Číně přátelský a nakloněný, minulý týden řekl, že je zdržováním na straně Číny „velmi zklamaný“. Podle ministerské mluvčí však „mohlo dojít jen k nedorozumění“, protože čínské úřady samozřejmě s WHO na zvládání pandemie úzce spolupracují. V sobotu pak zástupce ředitele Národní komise pro zdraví Ceng Ji-sin dodal, že Čína spolupráci odborníků a jejich výzkum podporuje přímo „s nadšením“, jen je třeba načasování lépe vypracovat.

Mise plánovaná celé měsíce a kritizovaná pro nedostatečnou transparentnost tak nabrala další zpoždění. Podle odborníků takovéto meškání maže šance na jasný výsledek a zjištění pravdy, na kterou čeká celý svět. Cíl dozvědět se víc o zvířecím původu viru jako součást rezoluce přijal na zasedání řídicí orgán WHO v květnu.

Situaci pak komplikovala i samotná politizace problému. Trumpova administrativa namísto diplomatického našlapování kolem Číny po špičkách ji přímo obvinila z rozšíření viru do celého světa, Peking mezitím zahájil kampaně zpochybňující, že by měl být virus problémem Číny. V zemi také v tichosti probíhají rozsáhlé akce, které mají za cíl přetvořit pandemický narativ v paměti Číňanů.

Dva odborníci WHO do Číny ve spolupráci se zdravotnickými orgány vycestovali už v červenci. Do Wu-chanu se sice nedostali, sestavili ale podmínky pro nadcházející misi, která měla začít „v řádu týdnů“. Koncem října se uskutečnilo online setkání, na kterém se rozhodlo o jednotlivých členech výpravy.

Terénní mise má začít ve Wu-chanu a bude zahrnovat analýzu nemocničních záznamů za účelem identifikace případů, které mohly existovat dříve, než došlo k určení prvního čínského pacienta v prosinci 2019. Výzkumníci se zaměří také na wuchanský trh s mořskými plody, který je považován za prvotní epicentrum nákazy. Právě role tohoto místa zůstává neznámou. WHO předpokládá, že čínští vědci již s prací na výzkumu začali, jejich zjištění by pak měli znovu přezkoumat členové mezinárodní mise. Ta by měla trvat šest týdnů, včetně dvoutýdenní karantény po přicestování.

Reklama

Doporučované