Hlavní obsah
Online

Maďarsko zavře hranice

Tisková konference k vývoji epidemiologické situace v ČR.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace doma i ve světě v souvislosti s šířením koronaviru sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Hygienici zařadili Prahu do oranžového, tedy druhého stupně rizika nákazy koronavirem. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha se ale zatím nezavádějí zpřísněná bezpečnostní opatření jako omezení otevírací doby restaurací a barů. Jedním z důvodů, proč se Praha posunula do vyššího stupně rizika nákazy koronavirem, je horší úspěšnost dotrasování nakažených.

- Do zeleného, prvního stupně rizika, nově patří okresy Kolín, Příbram, Žďár nad Sázavou a Brno-město.

- Ostravští hygienici ruší od 1. září mimořádná opatření kvůli šíření covid-19 platná pro Moravskoslezský kraj. Lidé na Frýdecko-Místecku tak už například nebudou muset mít roušky v autech a obchodech. V celém kraji ale budou od stejného dne platit celostátní opatření. Tedy povinnost nosit roušky v MHD, na úřadech či ve zdravotnických zařízeních.

- Zástupci vládní koalice schválili mimořádný příspěvek pro seniory, tzv. rouškovné. Částka bude jednorázově 5000 korun a důchodci ji dostanou v prosinci.

- Denní přírůstek nakažených koronavirem v Česku ve čtvrtek potřetí v řadě přesáhl 350 případů. V tomto týdnu odhalily laboratoře téměř 1400 nakažených. Čtyři z pěti nejvyšších denních přírůstků od začátku epidemie navíc bylo v uplynulých sedmi dnech. V ČR je od března 23 300 potvrzených případů covid-19. Vyléčilo se více než 17 000 lidí, obětí je 418.

- Maďarsko od 1. září zavře nejméně na měsíc hranice pro cizince.

Situaci jsme sledovali i včera:

  • Hygiena zruší všechna opatření pro Moravskoslezský kraj

    Ostravští hygienici ruší od 1. září mimořádná opatření kvůli šíření covidu-19 platná pro Moravskoslezský kraj. Lidé na Frýdecko-Místecku tak už například nebudou muset mít roušky v autech a obchodech. ČTK to řekl mluvčí hygieniků Aleš Kotrla. V celém kraji ale budou od stejného dne platit celostátní opatření. Tedy povinnost nosit roušky v MHD, na úřadech či ve zdravotnických zařízeních.

  • Německo nevylučuje násilí na protestech proti koronavirovým opatřením

    Policie v Berlíně se připravuje na možné násilí při ohlášených víkendových protestech proti koronavirovým opatřením. Aktivisté odmítající restrikce vyzvali na sociálních sítích lidi v celé Evropě, aby se ozbrojili a připojili se k nim během demonstrace v německém hlavním městě, informovala v pátek agentura Reuters.

    V berlínských ulicích bude více než 3000 policistů, z nichž 1000 budou posily z dalších spolkových zemí. V případě nutnosti budou nasazena i vodní děla, varovala policie.

  • V Británii spouští vláda mediální kampaň za návrat do kanceláří

    Britská vláda spustí příští týden mediální kampaň za návrat do kanceláří těch lidí, kteří nyní pracují z domova. Bude v ní vyzývat zaměstnavatele, aby své zaměstnance ujistili, že návrat na pracovní místo je v případě dodržení opatření proti covidu-19 bezpečný. Podle stanice BBC vychází kabinet vstříc podnikatelům, kteří upozorňují na vylidňování měst.

    Ministr dopravy Grant Shapps v pátek uvedl, že pro mnoho lidí v Anglii a Walesu nastává nyní správný čas k návratu do kanceláře, neboť jejich děti půjdou příští týden do školy.

  • Rekord hlásí i Španělsko

    Španělsko v pátek oznámilo 3829 případů nákazy potvrzených za poslední den, což je nejvyšší denní bilance v zemi od konce dubna a o pět desítek více než za předchozíh 24 hodin.

  • Ve čtvrtek přibylo přes 350 nakažených, v týdnu přes 1600

    Denní přírůstek nakažených koronavirem v Česku ve čtvrtek potřetí v řadě přesáhl 350 případů. Dalších 291 potvrzených případů zatím testy potvrdily dnes. V tomto týdnu odhalily laboratoře přes 1600 nakažených. Čtyři z pěti nejvyšších denních přírůstků od začátku epidemie navíc bylo v uplynulých sedmi dnech. V ČR je od března 23 582 potvrzených případů covidu-19. Vyléčilo se téměř 17 500 lidí, obětí je 419. Aktuálně nemocných tak je 5716. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

    U většiny nakažených má nemoc mírný průběh. S koronavirem bylo podle posledních údajů k úterku hospitalizováno 139 lidí, nejvíc od 13. května. V těžkém stavu bylo 32 pacientů, rovněž nejvyšší počet za víc než čtvrt roku.

  • Itálie hlásí třetí den rekord nakažených od května

    Itálie eviduje za posledních 24 hodin 1462 nově potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2, už třetí den v řadě tak hlásí nejvíce nakažených za den od počátku května. Ve čtvrtek oznámilo ministerstvo zdravotnictví 1411 nově nakažených. Televize SkyTg24 v pátek též informovala, že za poslední den bylo v Itálii provedeno rekordních 97.065 testů, o den dříve to bylo 94.024. Úmrtí spojených s nákazou za poslední den oznámilo v pátek ministerstvo devět, o den dříve to bylo pět osob.

    Od počátku pandemie se v Itálii, která má asi 60 milionů obyvatel, potvrdilo podle pátečních údajů 265 409 nakažených koronavirem. S nemocí covid-19, kterou tento koronavirus způsobuje, zemřelo v Itálii 35 472 pacientů. Aktuálně je v zemi na covid-19 pozitivních 23 035 lidí.

  • Maďarsko zavře minimálně na měsíc hranice

    Hranice Maďarska se minimálně na měsíc uzavřou. Opatření vejde v platnost od 1. září. Nové nařízení má zamezit šíření koronaviru.

    Do země tak nebudou moci žádní cizinci. Maďaři, kteří se vrátí do země, budou muset na dva týdny do karantény.

    Informovala o tom agentura AFP.

  • Nizozemsko zakáže chov norků

    Po zjištění koronavirové infekce na několika norčích farmách v Nizozemsku bude chov těchto kožešinových zvířat v zemi zcela zakázán. Podle agentury DPA to v pátek oznámila vláda v Haagu. K 1. březnu 2021 musejí všechny farmy chovající norky ukončit činnost. Zákaz již dříve nařídil soud, v platnost měl ovšem vstoupit až v roce 2024.

    V Nizozemsku byl koronavirus zaznamenán ve 40 chovných provozech, přičemž v několika případech se nákaza přenesla z norků na lidi. Všechna zvířata z postižených farem byla usmrcena.

  • Některé CK upraví smluvní a storno podmínky

    Některé cestovní kanceláře (CK) upraví kvůli covidu-19 smluvní a storno podmínky na příští sezonu. Pokud by do konání zájezdu zasáhala pandemie, lidem vrátí zpět peníze v hotovosti bez poplatku za zrušení cesty. Vyplývá to z vyjádření zástupců CK na dotaz ČTK. Poukazy za zrušené zájezdy místo hotovosti mohou podle nové legislativy kanceláře vydávat na cesty s odjezdem do 31. srpna. Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) se nepočítá se zákonným prodloužením vystavování poukazů, řekla v pátek ČTK.

    Nové smluvní podmínky plánují CK Fischer a Exim Tours.

  • Slovensko ohlásilo nová opatření kvůli koronaviru

    Starší žáci na Slovensku budou muset během vyučování od nadcházejícího školního roku nosit roušku nebo jiným způsobem zakrýt ústa a nos. Zaměstnavatelé zase mají kontrolovat, zda pracovníci dodrželi karanténní opatření, pokud je museli podstoupit. Vyplývá to z nařízení, které v pátek vydal úřad slovenského hlavního hygienika. Jde o součást opatření, které země zavádí po nárůstu počtu nových potvrzených případů koronaviru.

  • Malajsie prodlouží omezení pohybu do konce roku 2020

    Malajsie kvůli šíření koronaviru ponechá až do konce letošního roku v platnosti některá opatření omezující pohyb lidí. Oznámil to v pátek malajsijský premiér Muhyiddin Yassin, kterého citovala agentura Reuters.

    Malajsie zaznamenala významný pokles nových případů nákazy - za posledních 24 hodin ohlásila jen deset nově nakažených. Postupně obnovila provoz téměř všech podniků, ale při zachování pravidel společenského odstupu. Velká shromáždění jsou zakázaná a uzavřené zůstávají mezinárodní hranice.

  • Vláda zruší superhrubou mzdu

    Vládní ČSSD a ANO se domluvily na zrušení superhrubé mzdy a zavedení patnáctiprocentní daně z příjmů. Zároveň zůstane sazba 23 procent pro lidi s příjmem zhruba nad 139 000 korun měsíčně. Nyní činí efektivní zdanění pro zaměstnance 20,1 procenta. Superhrubá mzda představuje hrubou mzdu zaměstnanců navýšenou o odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění, která u zaměstnanců poté představuje základ daně z příjmů. Vedle toho je ještě pro vysokopříjmové skupiny v daňovém systému takzvaná solidární přirážka, ta zůstane tedy fakticky zachována.

    Více se dozvíte v následujícím článku

  • Důchodci dostanou jednorázové rouškovné 5 000 korun

    Zástupci vládní koalice schválili mimořádný příspěvek pro seniory, tzv. rouškovné. Částka bude jednorázově 5 000 korun a důchodci ji dostanou v prosinci. Vyplacení by měl upravit zákon. Aby začal platit, musí ho schválit nejen vláda, ale i Parlament a podepsat prezident. Stát by měl na příspěvky podle premiéra Andreje Babiše vydat 15 miliard korun. Starobních důchodců a důchodkyň je 2,41 milionu. Podle toho by výdaje měly činit 12 miliard. Opoziční politici mluví o mimořádné podpoře jako o uplácení voličů. Premiér záměr dříve zdůvodnil tím, že senioři měli v době epidemie stres. Vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček zmínil růst cen.

    Představitelé koalice zveřejňují informace o budoucnosti daně z příjmů a mimořádném příspěvku pro důchodce.Video: ČTK, ČTK

  • Amsterdam a Rotterdam končí experiment s nošením roušek

    Amsterdam a Rotterdam přestanou vyžadovat nošení roušek na rušných místech. Platnost opatření, které tato nizozemská města zavedla na počátku srpna, skončí v pondělí. Informoval o tom dnes zpravodajský server NOS.

    V metropoli Amsterdamu museli nosit roušky povinně lidé starší 13 let na nákupních třídách, tržištích a dalších rušných místech od 5. srpna. Podle radnice bude ale teď „kvůli chladnějšímu počasí a konci hlavní turistické sezóny pravděpodobně jednodušší dodržovat na nejrušnějších místech odstupy 1,5 metru“.

  • Roušky v pražských školách zatím povinné nebudou

    Ve školách budou podle pražské hygieničky Zdeňky Jágrové roušky doporučené, nikoli povinné. „Teď je to doporučení. Bude záležet na dané škole, na daném řediteli, jak k tomu přistoupí,“ doplnil Vojtěch. Nevyloučil zavedení povinných roušek ve školách v případě, že by se situace dál zhoršovala. Ministerstvo ale podle něj bude zohledňovat i data o případném šíření epidemie ve školách. Pokud by se mezi žáky nemoc nešířila, nemělo by podle Vojtěcha zavádění povinných roušek smysl. O povinném nošení roušek ve školách rozhodne krajská hygienická stanice. Opatření může přijít v případě, že je daný kraj na epidemiologickém semaforu hodnocen oranžovou nebo červenou barvou. Povinnost nošení roušek by se v tom případě nevztahovala na mateřské a speciální školy.

  • Jágrová: V Praze nedohledáme asi 30 procent nakažených

    Jedním z důvodů, proč se Praha posunula do vyššího stupně rizika nákazy koronavirem, je horší úspěšnost dotrasování nakažených. „Nedokážeme dohledat asi 30 procent nakažených,“ uvedla pražská hygienička Zdeňka Jágrová. Dále uvedla, že kvůli zhoršení situace se začnou povinně nosit roušky v prostorách Letiště Václava Havla. Kromě toho začne od 1. září platit nařízení ministerstva zdravotnictví, které povinnost roušek zavádí ve veškeré veřejné dopravě, ve zdravotnických a sociálních zařízeních a na úřadech.

  • Zelené jsou na semaforu další čtyři okresy

    Okresy Kolín, Příbram, Žďár nad Sázavou a Brno-město jsou na semaforu nově zelené. Riziko nákazy se v těchto okresech zvýšilo. Hlavní hygienička Jarmila Rážová dodala, že se v těchto okresech nebudou zavádět nová opatření.

  • Praha na semaforu zoranžověla

    „Rozhodli jsme se, že do oranžové barvy zařazujeme hlavní město Prahu,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Dodal, že hrana rizika je spodní. Nebudou se tedy zatím zavádět nová opatření. „Situace v Praze se zhoršuje, a pokud to bude takto pokračovat, budeme muset zpřísnit opatření,“ uvedl Vojtěch.

    Více v následujícím článku

  • Ústecká firma vyrábí dezinfekční brány

    S dezinfekčními branami, jež poslouží firmám, obchodním centrům, zdravotnickým zařízením a dalším institucím v boji proti koronaviru, přichází na trh ústecká společnost VDED. Jde o pojízdné buňky, které příchozí do dané instituce vydezinfikují. Jednotlivé komponenty se vyrábějí v Evropě, dodavateli jsou i firmy z Ústí nad Labem, samotnou montáž pak provádí společnost VDED ve Velkém Březně na Ústecku, kde nabízí práci místním obyvatelům. Pětičlenný personál by chtělo vedení rozšířit o 20 až 25 lidí, řekl jednatel Jan Smělík.

  • Ochranné pomůcky z Opočínku se převedou do státních rezerv účetně

    Většinu ochranných prostředků proti koronaviru ministerstvo vnitra účetně převede Správě státních hmotných rezerv. Materiál zůstane v policejním skladu v Opočínku u Pardubic. Novinářům to dnes řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Místo je podle Hamáčka velmi výhodné, protože je blízko letiště, některé cargo lety s materiálem z Číny létaly do Pardubic. Opočínek leží přibližně uprostřed republiky. „Tak se nám to osvědčilo v rámci distribuce. Sklad je moderní, nehrozí zde znehodnocení materiálu,“ řekl ministr vnitra.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy