Hlavní obsah

Neznámou kosmickou loď použije Čína opakovaně, slibuje průlom

Foto: Profimedia.cz

Model se skafandrem čínského astronauta (ilustrační fotografie).

Reklama

Čínská státní média bez jakýchkoliv dalších detailů informují o nedělním přistání „znovu použitelné kosmické“ lodi.

Článek

„Úspěšný let znamená důležitý pokrok Číny ve výzkumu znovu použitelných kosmických lodí a očekává se, že zajistí praktické a nízkonákladové cestování do vesmíru za mírovými účely,“ cituje americká CNN zprávu čínské agentury Nová Čína o vesmírném plavidle beze jména.

Loď měla údajně v kosmickém areálu Ťiou-čchüan přistát po dvou dnech strávených na oběžné dráze Země.

Podle CNN zpráva o třech odstavcích čínskou agenturou proběhla bez dalších podrobností. Peking nezveřejnil žádnou fotografii údajného plavidla ani základní informace o jeho charakteru. Do vesmíru podle jiných zpráv měla plavidlo vynést raketa Dlouhý pochod 2F.

Podle CNN jde zřejmě o kosmickou loď, kterou Čína avizovala před třemi lety, tehdy ji popisovala jako odlišnou od „tradičních lodí na jedno použití“, měla také „vzlétnout jako letadlo“.

Mohlo by jít o tajný raketoplán

CNN stejně jako například server zabývající se kosmonautikou Space.com spekulují, že by Čína mohla v tajnosti testovat nový raketoplán. Nebyla by totiž jediná země s takovým projektem.

Jeden okřídlený vesmírný stroj nadále používají Spojené státy. A to navzdory tomu, že americký kosmický program Space Shuttle, v rámci něhož do vesmíru NASA raketoplány posílala od 80. let, skončil v roce 2011.

Jde o menší bezpilotní experimentální raketoplán Boeing X-37, známý též jako Orbital Test Vehicle (OTV). Původně civilní projekt Boeingu spravovaný agenturou NASA si v roce 2004 vzalo pod svá křídla americké ministerstvo obrany. Od té doby se toho o něm oficiálně ví jen málo, protože spadá pod utajení vládní agentury DARPA, která se zabývá vývojem nových vojenských technologií.

Foto: Profimedia.cz

Snímek OTV z roku 2018.

OTV loni v říjnu dokončil 780 dní dlouhou misi, přičemž šlo podle úřadů o experimentální projekt v rámci Air Force Research Laboratory (AFRL), která se oficiálně zabývá vývojem „bojových technologií pro vzdušné, vesmírné a kyberprostorové sektory“.

V neurčitých informacích, které Čína o neznámé lodi zveřejnila, lze spatřit jistou podobnost s americkým programem, čemuž by ostatně přispívaly i evidentní tajnosti ze strany Pekingu. Spekulace ale stojí na velmi chabém základu a není vůbec jisté, jaký záměr Čína zprávami o nové naději vesmírného programu sleduje.

CNN vypichuje akceleraci čínského vesmírného programu v poslední dekádě, a to miliardové investice na novou síť satelitů, vyslání vozítka na odvrácenou stranu Měsíce, první misi na Mars a plány dostat na Měsíc, či dokonce Mars své astronauty.

Reklama

Doporučované