Hlavní obsah

Čína plánuje ukončení výroby automobilů na fosilní paliva

Čína uvažuje nad ukončením produkce aut na fosilní palivaVideo: Reuters

 

Reklama

Čína zvažuje ukončení výroby automobilů se spalovacím motorem. Nahradí je elektrické vozy. Země si slibuje zlepšení smogové situace ve většině velkých měst.

Článek

Čína zvažuje, že brzy zastaví výrobu aut na fosilní paliva. Věčný smog visící nad Pekingem je způsoben mimo jiné právě výfukovými plyny. Plánované opatření by tak zlepšilo znečištěné prostředí nejenom v metropoli, ale i v ostatních čínských městech. Zároveň se rozhýbe rozvoj automobilového průmyslu, který se začne více soustředit na vozidla s alternativním pohonem. Čína v současnosti produkuje nejvíce automobilů ze všech zemí světa, loni vyrobila na 28 milionů vozů.

Náměstek čínského ministra průmyslu Sin Kuo-pina zatím neposkytl žádné detaily o tom, kdy by měl být takový zákaz zaveden.

Země omezují výrobu a provoz automobilů s benzinovým a naftovým pohonem ve snaze zlepšit kvalitu vzduchuVideo: Reuters

„Některé země si stanovily časový harmonogram, kdy ukončit výrobu a prodej tradičních aut se spalovacím motorem,” řekl Sin na automobilovém fóru. „Ministerstvo také zahájilo příslušný průzkum a učiní takový časový plán. Tato opatření určitě přinesou výrazné změny v rozvoji našeho automobilového průmyslu,” dodal.

Čína loni překonala Spojené státy a stala se největším trhem s elektrickými auty na světě. Prodej elektrických vozů nebo hybridních vozů s elektrickým a benzinovým pohonem proti roku 2015 stoupl o 50 procent na 336 000 vozů a na celosvětovém prodeji měla Čína podíl 40 procent.

Už dříve se k podobné problematice vyjádřila Francie a Velká Británie, ty termín ukončení výroby automobilů na fosilní paliva stanovily na rok 2040. Cílem toho opatření je snížení škodlivých emisí v ovzduší a celkové zlepšení životního prostředí.

Reklama

Související témata:

Doporučované