Hlavní obsah

Čína po 21 letech přiznala justiční omyl, popravený mladík byl nevinný

Video: Anita Baselová

 

Reklama

O rehabilitaci bojovala celá léta jeho matka. Zhang Huanzhiová vždy věřila, že syn byl odsouzen neprávem.

Článek

Před jednadvaceti lety v Číně popravili Niea Shubina. Bylo mu shodou okolností také právě 21 let a podle rozhodnutí soudu měl na svědomí vraždu a znásilnění.

Dnes čínský Nejvyšší lidový soud uznal, že justice udělala chybu.

O rehabilitaci Niea Shubina bojovala celá léta jeho matka. Zhang Huanzhiová vždy věřila, že její syn byl nevinný.

Soudní proces s Nie Shubinem byl v roce 1995 rychlý, i když už tenkrát se objevily pochyby, že pro potrestání nemá obžaloba dostatek důkazů. Byly zde zejména vážné pochybnosti o čase vraždy, o zbrani, kterou byla podle žalobců spáchána, i o příčině smrti.

Klíčové nakonec bylo doznání obžalovaného. Svému právníkovi však řekl, že se přiznal jen proto, že ho ve vězení šest dní bili.

O rozsudku smrti se rodiče dozvěděli až zpětně. S Shubinem se během procesu nemohli stýkat.

Čekání na spravedlnost trvalo 21 let

V roce 2005 však došlo k překvapivému zvratu, k činu se přiznal jiný muž. O dva roky později úřady rozhodly, že bude případ přezkoumán, ale nové vyšetřování začalo až letos v červnu.

Shubinova matka v červenci CNN řekla: „Brzy navštívím synův hrob, abych mu pověděla, že moje úsilí po celá ta léta nebylo marné a že spravedlnost zvítězí.”

Slib dodržela. Regionální soud nyní rodině vyjádřil upřímnou omluvu a slíbil, že okamžitě začne proces o přiznání kompenzace. Také prý zahájí vyšetřování, jakou roli hrál v tragickém justičním omylu soud.

Ačkoli Čína střeží údaje o počtu vykonaných trestů smrti jako velké tajemství, podle Amnesty International, která bojuje za lidská práva, je v této statistice na prvním místě. Loni popravila tisíce lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované