Hlavní obsah

Čína počítá mrtvé po silném zemětřesení, zasáhlo i oblíbený cíl turistů

Čínu opakovaně zasáhlo silné zemětřeseníVideo: AP

 

Reklama

Mezi mrtvými je šest turistů. Zranil se jeden Francouz a Kanaďanka, přes 30 tisíc lidí záchranáři z místa evakuovali autobusy a soukromými auty.

Článek

Úterní silné zemětřesení na jihozápadě Číny si vyžádalo nejméně 19 mrtvých a 247 zraněných, z nichž je 40 v kritickém stavu. V noci na středu Čínu postihly další silné otřesy, při nich se zranilo 32 lidí.

Čínské úřady na základě sčítání obyvatelstva z roku 2010 odhadují, že zemětřesení si mohlo vyžádat až stovku mrtvých a tisíce zraněných. Otřesy mohly poničit 130 tisíc domů.

Podle amerického seizmologického ústavu USGS úterní záchvěvy o síle 6,5 stupně postihly část provincie S'-čchuan obývanou především tibetskými kočovnými pastevci. Místní úřady však uvedly, že v epicentru se ocitla i přírodní rezervace Ťiou-čaj-kou, oblíbená turistická destinace.

Podle agentury Nová Čína je mezi mrtvými šest turistů. Přes 30 tisíc lidí bylo z místa zemětřesení turistickými autobusy a soukromými auty přepraveno do bezpečí. Téměř tři tisíce lidí muselo být evakuováno z mezinárodního hotelu. Na místě zasahuje přes tisíc hasičů.

Mezi zraněnými je jedna Kanaďanka, která utrpěla lehčí zranění hlavy, a Francouz, jenž musel podstoupit operaci obou nohou, při níž mu z nich byly odstraněny kusy kamení, uvedla televize ABC.

Místní úřady odhadují, že v době otřesů bylo v oblasti přírodní rezervace asi 38 tisíc turistů.

V noci na středu Čínu zasáhlo další silné zemětřesení, podle USGS otřesy o síle 6,3 stupně Richterovy stupnice postihly západní část země nedaleko půlmilionového města I-ning v provincii Sin-ťiang.

Zemětřesení bylo relativně mělké, ohnisko bylo v hloubce asi 26 kilometrů. Otřesy byly podle USGS dostatečně silné, aby mohly způsobit vážné škody. Oblast je ale podle čínských médií velmi řídce osídlená a v okruhu pěti kilometrů od epicentra lidé nežijí. Čínské úřady o žádných obětech neinformovaly.

Reklama

Související témata:

Doporučované