Hlavní obsah

Čína podala stížnost na Spojené státy u Světové obchodní organizace, chce jednat o clech

Čína podala stížnost na USA.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Čína se brání proti americkým clům na dovoz oceli a hliníku stížností u Světové obchodní organizace. Pokud se s USA Čína nedohodne, uvalí cla na americký dovoz.

Článek

Čína podala u Světové obchodní organizace (WTO) stížnost na rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uvalit cla na dovoz oceli a hliníku. Oznámila to dnes WTO. Podle Pekingu cla ve výši 25 procent na dovoz oceli a 10 procent na dovoz hliníku porušují mezinárodní obchodní pravidla. Roztržka ohledně těchto cel je součástí širokého obchodního sporu mezi čínskou a americkou vládou.

Čína podle WTO požádala o 60 dní konzultací s USA kvůli sporu o cla na hliník a ocel. Pokud se obě strany v této době nedohodnou, bude o sporu rozhodovat panel obchodních expertů.

Ocel a hliník patří mezi čínská průmyslová odvětví, ve kterých nabídka překonává poptávku. Obchodní partneři Číny si stěžují, že čínské ocelárny vyvážejí nadbytek své produkce za nepoctivě nízké ceny a ohrožují tak pracovní místa v USA a Evropě.

Spojené státy kupují jen málo čínské oceli a hliníku, protože již dříve země uvalila na toto zboží cla, jejichž cílem bylo vykompenzovat nepoctivé podpory pro čínské výrobce. Podle ekonomů má reakce Pekingu ukázat, že se země hodlá bránit.

Čínská vláda v reakci na cla zveřejnila koncem března seznam amerického zboží dováženého do země, na které by mohla uvalit odvetná cla, pokud se nepodaří urovnat spor kvůli oceli a hliníku. Jde o zboží, jehož hodnota ročního dovozu do Číny činí zhruba tři miliardy USD (61,7 miliardy Kč), mimo jiné jsou na seznamu vepřové, jablka či ocelové trubky, napsala agentura Reuters.

Reklama

Doporučované