Hlavní obsah

Čína podle Zemana zastaví financování Slavie Praha

Foto: Profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

V rámci odvety Číny na vzájemné vypovězení sesterské smlouvy mezi Prahou a Pekingem má Čína zastavit financování pražské fotbalové Slavie. Řekl to bez dalších podrobností prezident republiky Miloš Zeman ve vysílání pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov.

Článek

„Čína reaguje některými odvetnými opatřeními. Mimo jiné některé letecké linky, které měly směřovat do Prahy, mají být odkloněny do Chorvatska. Ale co je nejdůležitější, má být zastaveno financování Slavie Praha,“ řekl Zeman.

Fotbalový klub Slavia Praha v současnosti vlastní čínský developer Sinobo a minoritní podíl v ní má čínská státní firma.

Za Slavii se k věci se vyjádřil její mluvčí Micha Býček:„Klub se plně soustředí na dění na fotbalovém trávníku, na českou ligu a událost našeho fotbalového roku – blížící se domácí zápas základní skupiny Ligy mistrů s FC Barcelona. Nepřísluší nám jakkoli komentovat slova prezidenta ČR.“

A posléze se na Twitteru přidal i Jaroslav Tvrdík, předseda představenstva SK Slavia Praha:

Tento týden pražská rada rozhodla o vypovězení partnerské smlouvy mezi hlavními městy obou zemí, Peking reagoval oznámením o vypovězení smlouvy ze své strany. Prahu kvůli kroku ostře kritizoval čínský velvyslanec.

Vedení Prahy dnes uvedlo, že ukončení smlouvy městu neuškodí. Zřejmě se sníží počet čínských turistů, ale ti většinou přilétají jen na jeden den a příliš neutrácejí. Novinářům to řekli primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a zástupci koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN).

Reklama

Doporučované