Hlavní obsah

Čína poslala bývalého šéfa generálního štábu za mříže na doživotí

Fang Feng-chuej byl odsouzen na doživotí.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

Fang byl členem vlivné Ústřední vojenské komise Komunistické strany Číny, která je oficiálně pověřena řízením Čínské lidové osvobozenecké armády. Ve funkci šéfa generálního štábu působil od roku 2012 do roku 2017, kdy mimo jiné doprovázel prezidenta Si Ťin-pchinga na jeho první schůzce se šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem. Loni byl ale bývalý armádní generál vyloučen z řad Komunistické strany Číny pro podezření z korupce. Ve čtvrtek ho soud shledal vinným z úplatkářství a nahromadění obrovského bohatství, jehož původ nedokázal vysvětlit.

Článek

Čínští armádní důstojníci, penzionovaní i v aktivní službě, tvrdí, že úplatkářství je v ozbrojených silách tak rozšířené, že by mohlo podlomit schopnost Číny vést válku. Velká část armádních korupčních afér se týká prodeje funkcí v armádě.

Si Ťin-pching při svém nástupu do úřadu označil korupci za největší hrozbu pro budoucnost Komunistické strany Číny a slíbil tvrdý postup jak proti níže postaveným provinilcům, tak proti zkorumpovaným politickým špičkám.

Reklama

Související témata:

Doporučované