Hlavní obsah
Online

Prvních osm testů posílilo naději na vakcínu. Akcie firmy prudce stoupají

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Ve světě je už více než 4,7 milionu nakažených. Do trojice nejhůře zasažených zemí světa, kam nyní patří USA, Rusko a Spojené království, se nejspíše brzy dostane Brazílie. Vývoj situace ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět

- Pandemie nemoci covid-19 dál nabírá na síle zejména v Brazílii a Rusku. Brazílie má už přes 240 000 potvrzených případů a více než 16 000 úmrtí, Rusko zase eviduje téměř 282 000 nakažených a více než 2600 úmrtí.

- V Evropě se uvolnil režim na společných hranicích několika zemí, slovenský premiér Igor Matovič ale uvedl, že prosazuje „nadále ostražitý a opatrný přístup k ochrannému valu na hranicích“.

- Čína oznámila za neděli sedm nových případů nákazy koronavirem, je to více než o den dříve, kdy přibylo pouze pět nově nakažených. Čínské úřady postupně uvolňují opatření, od neděle se například v Pekingu smí na ulici bez roušky.

- Ve Spojených státech zemřelo v neděli 820 lidí nakažených koronavirem, je to o čtyři sta méně než o den dříve a nejméně od 10. května. Celkem už v USA zemřelo 89 562 lidí s covid-19, informovala agentura AFP.

Světové dění jsme sledovali také včera:

  • Akcie v USA na počátku týdne posílily, dolarový index klesl

    Akcie ve Spojených státech zahájily nový týden růstem a index S&P 500 uzavřel nejvýše za deset týdnů. Náladu na trhu podpořily povzbudivé zprávy o testech možné vakcíny na koronavirus a příslib dalších stimulačních opatření, která by mohla zmírnit ekonomické dopady pandemie.

  • Koronavirus se potvrdil u jihosúdánského viceprezidenta

    Nákaza koronavirem se potvrdila u jihosúdánského viceprezidenta Rieka Machara a jeho manželky Angeliny Tenyové. Podle agentury Reuters to dnes oznámila viceprezidentova kancelář.

    Onemocnění covid-19 podle oficiálního prohlášení má i řada zaměstnanců Macharovy kanceláře a členové ochranky.

    Nákaza koronavirem se v jedenáctimilionovém Jižním Súdánu podle webu Worldometers dosud potvrdila u 290 lidí, z nichž se čtyři zotavili a čtyři zemřeli.

  • Kanada hlásí slibná čísla o průběhu pandemie nemoci covid-19

    V Kanadě se dosud nemoc covid-19 potvrdila u 77 306 osob, z nichž 5 805 komplikacím souvisejícím s nákazou podlehlo. Dnes to podle agentury Reuters oznámila šéfka kanadské agentury pro veřejné zdraví Theresa Tamová. Mezidenní nárůst infikovaných činil 1 100 nakažených a sto osob zemřelo, což jsou nejlepší čísla od dubna.

    „Více než 38 828 lidí se uzdravilo, což je padesát procent případů. Laboratoře v celé Kanadě otestovaly 1,319 milionu lidí na covid-19, pozitivně test vyšel zhruba v pěti procentech. Nyní v průměru testujeme 26 000 až 28 000 lidí denně,“ řekla Tamová o situaci v Kanadě, která má 38 milionů obyvatel.

  • Zákulisí pandemie v Británii. Zdravotnictví čelí řadě problémů

    Británie se v počtu mrtvých s nemocí covid-19 drží celosvětově na druhé příčce. Už několik týdnů pokračuje v zemi příznivý trend vývoje oficiální bilance epidemie, některé problémy však zůstávají nevyřešené.

  • SAE prodlouží noční zákaz vycházení, důvodem je nárůst nemocných

    Spojené arabské emiráty tento týden o dvě hodiny prodlouží noční zákaz vycházení poté, co zaznamenaly nárůst počtu nových případů koronaviru. S odvoláním na sdělení tamních úřadů o tom informovala agentura Reuters.

    Zákaz vycházení, který nyní platí od 22:00 do 6:00, bude nově začínat od středy už ve 20:00 místního času, uvedl mluvčí úřadu, který má na starosti řešení krizových situací a přírodních katastrof. Opatření má platit do odvolání.

    Spojené arabské emiráty, které mají přes devět milionů obyvatel, dnes zaznamenaly 832 nových případů infekce, čímž počet dosud evidovaných nákaz koronavirem v zemi vystoupal na 24 190. Za uplynulý den zemřeli čtyři nemocní, dohromady má země už 224 mrtvých.

  • V Mexiku se kvůli obavám z koronaviru množí útoky na zdravotníky

    V Mexiku se podle místní vlády v souvislosti s koronavirem stalo nejméně 47 útoků na zdravotníky, píše dnes server BBC. Zdravotnický personál si ve většině zemí po celém světě v době pandemie získal obdiv veřejnosti, ale v Mexiku se s narůstajícím počtem případů infekce objevila vlna násilí páchaného na zdravotních sestrách a lékařích, kteří jsou neprávem obviňováni ze šíření onemocnění covid-19. Píše to list The Guardian.

  • V Polsku otevřela kadeřnictví, ale fungují podle nových pravidel

    Polky vzaly útokem kadeřnictví, která se dnes otevřela poprvé po více než sedmi týdnech. Musely se však smířit s novými pravidly, ke kterým patří nejen rouška na obličeji, ale i zákaz používání mobilních telefonů a zákaz konverzace v salonech, upozornil server Onet.pl. Nápor v kadeřnictvích je podle serveru obrovský, termíny jsou zamluvené měsíc dopředu. Ale je pozoruhodné, že i nejrafinovanější stříhání a barvení stojí stejně jako dříve.

  • Maroko prodlouží stav zdravotní nouze do 10. června

    Maroko prodlouží stav zdravotní nouze do 10. června spolu s opatřeními, jejichž cílem je bránit v šíření koronaviru. Podle agentury AFP to dnes oznámil marocký premiér Saadaddín Usmání. K dnešnímu dni Maroko evidovalo 6939 případů nákazy, 192 úmrtí a provedlo necelých 100 000 testů.

    Po 10. červnu nastane podle předsedy vlády postupné rozvolňování opatření s ohledem na epidemickou situaci v různých provinciích. „Zdravotnická situace je stabilní, ale není zcela uklidňující,“ řekl premiér v projevu k parlamentu, který se uskutečnil dva dny před původně plánovaným koncem stavu zdravotní nouze, jenž byl vyhlášen 20 března. Premiér dále uvedl, že zdroje nákazy se „čas od času“ stále objevují v rodinách a továrnách, což vzbuzuje obavy.

  • Čína tutlala epidemii, na zasedání WHO teď čelí tlaku celého světa

    Schůzky Světové zdravotnické organizace (WHO) obvykle řeší odborné záležitosti, dnes začínající videokonferenci členských států ale dominuje politika. Jak moc je za pandemii odpovědná Čína? kladou si otázku delegáti.

  • Francie hlásí 131 nových úmrtí s covidem-19, celkem 28 239

    Francouzské ministerstvo zdravotnictví dnes ohlásilo 131 nových úmrtí spojených s epidemií nemoci covid-19. Denní součet z nemocnic a domovů důchodců je výrazně nižší než v neděli, ovšem znovu je nad hranicí 100 případů, pod níž se v uplynulých dnech několikrát dostal. Vytíženost nemocnic zároveň dál klesá, počet pacientů s koronavirem na jednotkách intenzivní péče ve Francii už spadl pod 2000.

    Ministerstvo zdravotnictví nově hlásilo 1998 lidí ve vážném stavu. Podle agentury AFP byla tato statistika nižší než 2000 naposledy 22. března, přičemž maximum v podobě 7148 pacientů s covidem-19 na JIP bylo zaznamenáno 9. dubna. Celkově zůstávalo na začátku týdne ve francouzských nemocnicích kvůli nákaze koronavirem 19 015 pacientů. V neděli byl tento údaj přibližně o 350 vyšší.

  • Turecko má přes 150 000 nakažených, vyhlásí čtyřdenní karanténu

    Počet případů nákazy koronavirem dnes v Turecku přesáhl 150 000 a prezident Recep Tayyip Erdogan ve snaze zamezit možnému šíření epidemie oznámil nový čtyřdenní zákaz vycházení během svátků ukončujících ramadán. Turecké úřady k dnešnímu dni evidují 150 593 případů koronavirové infekce, což Turecko řadí celosvětově na deváté místo. V posledních 24 hodinách se infekce prokázala u 1158 lidí a 31 jich s nemocí covid-19 zemřelo, čímž celková bilance obětí tím stoupla na 4171 lidí.

  • V Itálii klesl přírůstek obětí pod stovku, poprvé od 9. března

    V Itálii dnes poprvé od 9. března klesl denní přírůstek obětí nákazy koronaviru pod stovku. Úřady ohlásily 99 úmrtí s covidem-19, čímž celková bilance přesáhla 32 000. Dále se snižuje i počet nově nakažených; za posledních 24 hodin jich přibylo 451, tedy nejméně od 2. března. Premiér Giuseppe Conte dnes vyzval Italy, aby navzdory nové fázi uvolňování protikoronavirových opatření stále dodržovali pravidlo o odstupech a bezpečnostní opatření.

  • Americký automobilový průmysl se vrací k životu

    Tři hlavní americké automobilky General Motors, Ford Motor a Fiat Chrysler Automobile (FCA) a jejich dodavatelé dnes po dvou měsících přestávky způsobené koronavirem obnovují výrobu. Rozjezd odvětví, které v USA zaměstnává téměř jeden milion lidí a na ekonomické aktivitě se podílí šesti procenty, je zatím pomalý, akcie automobilek však díky obnovení výroby posilují, uvedla agentura Reuters.

    Znovuotevření továren na výrobu aut bude pozorně sledovaným testem, který naznačí, zda se budou moci ve velkém vrátit do práce pracovníci i dalších odvětví, aniž by se začal zvyšovat počet nakažených.

    Firmy GM, Ford i FCA se na otevření závodů v Severní Americe připravovaly týdny. Přepracovaly montážní linky a přeškolily pracovníky, aby zabránily novému propuknutí epidemie, která by znovu vykolejila výrobu.

  • Prázdné stadiony a plyšoví fanoušci – jak se hraje Bundesliga za pandemie

    Mnoho fanoušků, a nejenom těch německých, se konečně dočkalo. Německá Bundesliga, která patří mezi top 5 evropských soutěží, se po koronavirové pauze opět rozjela, ovšem bez fanoušků a atmosféry.

  • Italské Bergamo se budí z karantény, otevřelo letiště i hřbitov

    Severoitalské město Bergamo, které stálo v ohnisku koronavirové epidemie v zemi, dnes po více než dvou měsících od zavedení karanténních opatření učinilo významný krok k obnově běžného života. Ode dneška je mimo jiné opět v provozu místní letiště či hřbitov, uvedla agentura APA.

    Mezinárodní letiště Orio al Serio bylo po dobu koronavirové uzávěry uzavřeno pro civilní lety, přijímalo však letouny s lékařskou pomocí. Z bulharské Sofie sem dnes přilétlo prvních 100 cestujících, opačným směrem krátce nato zamířilo 80 osob.

    Také městský hřbitov, z jehož přeplněných márnic musely v uplynulých týdnech odvážet rakve kolony vojenských kamionů, je znovu přístupný. Ve hřbitovní kapli se poprvé od zavedení restrikcí sloužila mše, které se zúčastnilo 70 lidí. Kvůli předepsanému omezení kapacity kostelů během bohoslužeb však dalších 40 věřících muselo stát venku na dvoře.

    V historickém centru Bergama se stejně jako v dalších italských městech opět otevřely obchody, pizzerie či kadeřnictví. Lidé zde nicméně musí dodržovat přísná bezpečnostní opatření.

  • V USA se podle Reuters koronavirem nakazilo přes 1,5 milionu lidí

    Ve Spojených státech se koronavirem nakazilo už více než 1,5 milionu lidí. Dnes to s odkazem na svůj propočet oznámila agentura Reuters. Hranici 1,5 milionu infikovaných překonaly USA i podle bilance portálu Worldometer. Americká Univerzita Johnse Hopkinse, která pandemii nemoci covid-19 sleduje celosvětově, uvádí v případě USA 1,49 milionu nakažených.

  • Uber kvůli koronaviru propustí dalších 3000 zaměstnanců

    Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber Technologies zruší dalších 3000 pracovních míst. Počátkem května přitom firma již oznámila zrušení 3700 míst. Důvodem jsou omezení zavedená v boji proti šíření nemoci způsobené koronavirem, která prudce snížila poptávku po sdílených jízdách. Uvedl to generální ředitel Dara Khosrowshahi. Celkem má firma kolem 27 000 zaměstnanců, to znamená, že tento měsíc oznámila propuštění zhruba čtvrtiny z nich.

  • New York ohlásil další výrazný pokles obětí s covidem

    V americkém státě New York nadále výrazně klesá počet lidí, kteří s nemocí covid-19 umírají. V neděli zemřelo 106 lidí, což bylo nejméně od konce března, oznámil dnes newyorský guvernér Andrew Cuomo. Na vrcholu epidemie v polovině dubna komplikacím souvisejícím s koronavirovou nákazou denně v tomto státě USA podléhalo takřka 800 infikovaných.

    „Je to dobrá zpráva,“ řekl Cuomo. „Je to stále bolestně mnoho, ale klesá to,“ uvedl. Poznamenal rovněž, že pokles je pomalý. V sobotu s covidem-19 zemřelo 139 lidí. V New Yorku doposud zemřelo přes 22 600 infikovaných, což je čtvrtina z takřka 90 000 obětí covidu-19 ve Spojených státech.

    Stejně jako počet obětí klesá v New Yorku i počet hospitalizovaných s koronavirem, kterých je nyní méně než 5900.

  • Britská bilance se blíží 35 000 mrtvým, její růst dál zpomaluje

    V Británii pokračuje už několik týdnů trvající příznivý trend vývoje oficiální bilance epidemie covidu-19. Ta dnes narostla o 160 mrtvých, kteří měli pozitivní test na koronavirus. Nový denní součet je podle vládního webu stejně jako v neděli nejnižší od 24. března, kdy v zemi začala platit omezení volného pohybu obyvatel.

    S nově nahlášenými úmrtími narostla celková bilance na 34 796 mrtvých. Britské ministerstvo zdravotnictví do svého součtu počítá všechny, kdo umřeli po potvrzení nákazy koronavirem, ať už v nemocnicích, domovech důchodců, či v jiném prostředí. Stejně jako v minulých týdnech i tentokrát platí, že pondělí přineslo nižší počet nově ohlášených obětí než předešlých šest dní.

    Test na přítomnost viru SARS-CoV-2 už v Británii podstoupilo skoro 1,9 milionu lidí, z nichž u 246 406 byl výsledek pozitivní. Za poslední den údaj narostl o 2684 případů, v neděli byly podle vlády prověřeny vzorky od 67 409 lidí.

Reklama

Hlavní zprávy