Hlavní obsah

Čína požaduje tvrdý trest pro Američana, který z muzea ukradl palec bojovníka terakotové armády

Mladík ukradl palec sochy čínského bojovníka terakotové armády. Video: AP

 

Reklama

Američan Michael Rohan, jenž ulomil palec soše čínského vojáka slavné terakotové armády a odnesl si ho domů, byl nyní propuštěn na kauci. Čínské úřady jsou ale nyní pobouřené a požadují od USA příkladný trest. Muž podle nich ničil čínské dědictví.

Článek

Čínské instituce pobouřil přístup úřadů k chování muže, kterého zatkla policie ve Filadelfii. Ten ukradl palec jedné ze soch čínských vojáků terakotové armády vystavené v místním muzeu. Podle serveru The Guardian, který se odkazuje na americká a čínská média, se jednalo o 24letého Michaela Rohana.

K incidentu došlo už v prosinci minulého roku, kdy se muž účastnil předvánočního večírku v Franklinově institutu. Nepozorovaně vnikl po otevírací době do muzea a odemčenými dveřmi se dostal i na místo, kde byla výstava umístěna.

Podle kamerových záznamů použil svůj telefon jako baterku a jednu z vystavených soch následně objal a pořídil si s ní selfie. Nakonec ulomil bojovníkovi palec a uložil si ho do kapsy.

Zaměstnanci si chybějící části ruky nevšimli až do 8. ledna. O několik dní později podezřelého vysledovali pomocí záznamů u kamer a kreditních plateb. Policie poté Rohana zatkla a muž přiznal, že má palec schovaný doma v šuplíku. Informovala o tom čínská tisková agentura. Podle serveru USA Today byl pachatel nakonec propuštěn na kauci.

Čínské úřady se teď ale dožadují příkladného trestu. Šéf čínské skupiny Wu Chaj-jün, která propůjčuje exempláře muzeím, řekl v čínské televizi, že byl zahájen „vážný protest”. „Žádáme, aby Spojené státy tvrdě potrestaly pachatele,” dodal Wu.

Podle čínského média South China Morning Post jiný úředník uvedl, že daná terakotová armáda je národním pokladem. Podle něj jde o ničení čínského dědictví.

Terakotová armáda představuje více než osm tisíc válečníků armády čínského vládce Čchin Š’-chuang-ti. Čína půjčila muzeu ve Filadelfii osm těchto hliněných soch objevených v roce 1974 u čínského města Si-an. Jsou zhotoveny v nadživotní velikosti a jde o unikátní objev.

Reklama

Související témata:
Palec

Doporučované