Hlavní obsah

Čína pozastavila dovoz kanadského vepřového, obsahovalo zakázané látky

Ve vepřovém mase našli látku ractopamin.Video: AFP, Daniela Kučerová

 

Reklama

Čína pozastavila některé dovozy vepřového masa z Kanady a napětí, které mezi oběma zeměmi panuje, opět zhoustlo. Učinila tak poté, co čínské úřady ve vzorcích vepřového masa vyváženého z Kanady do Číny objevily stopy zakázaných látek. Po prošetření navíc vyšlo najevo, že 188 zdravotních certifikátů přiložených k exportovanému masu bylo zfalšovaných, informuje server BBC.

Článek

Čína vyzvala Kanadu, aby přijala „účinná opatření“ k zajištění bezpečnosti potravin prodávaných do asijských zemí. Čína poté, co zjistila přítomnost zbytků ractopaminu ve zboží, „okamžitě pozastavila dovoz produktů vepřového masa z příslušných podniků“. Uvádí to v projevu na čínské ambasádě v Ottawě.

„Čína za účelem ochrany čínských spotřebitelů přijala naléhavá preventivní opatření a požádala kanadskou vládu, aby pozastavila vydávání osvědčení pro maso vyvážené do Číny od 25. června,“ stojí v čínském prohlášení. „Doufáme, že kanadská strana přikládá tomuto incidentu velký význam a přijme účinná opatření k zajištění bezpečnosti potravin vyvážených do Číny zodpovědnějším způsobem.“

V posledních měsících politický tlak mezi Čínou a Kanadou vzrostl po zatčení vedoucí pracovnice firmy Huawei Meng Wan-čou ve Vancouveru. Mengová je hlavní finanční úřednicí čínské firmy a dcerou zakladatele. Diplomatické vztahy mezi dvěma zeměmi se zhoršily po jejím prosincovém zatčení za údajné porušení amerických sankcí vůči Íránu. Mengová nyní čelí vydání do USA. Dva kanadští občané jsou v odezvě na zatčení drženi v Číně. Mengová mezitím podala na kanadskou vládu, pohraniční agenturu a policii civilní žalobu za „závažné porušení“ jejich občanských práv.

Pozastavení dovozu prasat z Kanady navíc přišlo ve chvíli, kdy se Čína snaží vymýtit africký mor prasat, nevyléčitelný prasečí vir, který se v Číně rychle rozšířil v loňském roce.

Reklama

Související témata:

Doporučované