Hlavní obsah

Čína cvičí vojenské údery na americké cíle, uvádí zpráva Pentagonu

Foto: Shutterstock.com

Informace uvádí zpráva Pentagonu.

Reklama

Čína rozvíjí flotilu svých bombardérů a pravděpodobně cvičí piloty k misím namířeným proti USA, uvádí Pentagon.

Článek

Podle nové zprávy Pentagonu Čína pravděpodobně cvičí své piloty k účasti v misích zaměřených proti USA. Dále potvrdila, že Čína pečlivě sleduje jadernou schopnost svých bombardérů s dlouhým doletem a čínské letecké síly byly přeřazeny do jaderné mise. O modernizaci čínských ozbrojených sil a rozvoji jejich flotily bombardérů se ví - prezident Si Ťin-pching se snahami o zlepšení stavu netají. Výdaje Číny na obranu podle Pentagonu loni přesáhly částku 190 miliard dolarů, tedy 4,3 bilionu korun.

„V uplynulých třech letech lidová osvobozenecká armáda rychle rozšířila své provozní oblasti s bombami, získala zkušenosti v kritických námořních oblastech a pravděpodobně vycvičila letce proti americkým a spojeneckým cílům,” uvádí Pentagon. Výroční zpráva o vojenském a bezpečnostním vývoji Čínské lidové republiky je vládní zpráva prověřená Kongresem. Popisuje do podrobna vývoj Číny ve vojenské oblasti v uplynulém roce. Není podle ní ale jasné, jaké cíle, kromě demonstrace zdokonalené vojenské techniky, tím chce Peking sledovat.

Mezi Čínou a Spojenými státy panuje dlouhodobě napětí. USA nesouhlasí s jednáním země na Tchaj-wanu a v Jihočínském moři. Zpráva Pentagonu nejen zdůraznila ohrožení Spojených států, ale zároveň otevřela diskuzi nad šířením čínského vlivu po světě. Čína v červenci loňského roku založila svou první zámořskou základnu v Džibuti, následovala akvizice přístavu Hambantota na Srí Lance.

Podle obranné strategie Spojených států z počátku roku 2018 je jednou z největších výzev právě strategické soupeření s Čínou.

Reklama

Související témata:

Doporučované