Hlavní obsah

Čína na hraně kolapsu. Podniky nemají kvůli koronaviru na výplaty

Foto: Profimedia.cz

Čínským podnikům docházejí finance.

Reklama

Pověst Číny coby ekonomického giganta se každým dnem drolí. Firmám dochází kapitál a zaměstnanci se obávají o výplaty. Podle prezidenta Si Ťin-pchinga je epidemie koronaviru, která ochromila výrobu, velkou výzvou pro čínskou ekonomiku. Byznys ve vylidněných ulicích se snaží restartovat roboti.

Článek

Že je Čína na hraně ekonomického kolapsu dokládá fakt, že šedesáti procentům malých a středních firem dojdou do jednoho až dvou měsíců finance. Ve výrobě pokračují dvě třetiny firem, zbytek montoven je už dlouhou dobu paralyzován.

Malé a střední podniky, které se blíží krachu, přitom ze 60 procent zajišťují chod čínské ekonomiky a zaštiťují 80 procent pracovních míst. Podle BBC jen desetina podniků vystačí s financemi šest a více měsíců.

Čínská vláda nařídila bankám, aby poskytly finanční injekce oslabeným firmám a poskytovaly půjčky za nestandardních podmínek.

Některé továrny jsou mimo provoz už od začátku ledna. Čína nejprve o pár dní uměle prodloužila zaměstnancům dovolenou po oslavách nového lunárního roku. Volno se ale nakonec protáhlo až do poloviny února, kdy se někteří zaměstnanci začali pomalu vracet do práce.

Krizi pociťují firmy po celém světě, kterým ve skladech chybí produkty od čínských dodavatelů. Trpí také podniky, které do Číny dováží a jejichž klientela je momentálně oslabená.

Expanze robotiky

Zatímco se čínské podniky potácejí na hraně přežití, prodejci hledají nové mechaniky, jak své produkty distribuovat ve vylidněných čínských městech.

Čínský firemní gigant Meituan Dianping, který se zabývá rozvážkou jídel, se minulý týden rozhodl v Pekingu zapojit do práce roboty. Stroje slouží k přemístění objednávky z kuchyní k poslíčkům a poté od poslíčků k zákazníkům tak, aby se co nejvíce omezilo riziko šíření koronaviru.

Pokud se systém osvědčí, chce Meituan rozšířit robotickou donášku také do dalších měst. Informovala o tom americká CNN.

Firma JD zase nedávno vyslala do ulic autonomní roboty, kteří rozváží zdravotnické vybavení lékařům ve Wu-chanu.

„Cesta, kterou musí absolvovat, je vlastně vcelku krátká, přibližně šest set metrů. Nicméně díky tomu, že eliminujeme lidský faktor, pomáháme chránit naše zákazníky i zaměstnance,“ sdělil šéf logistického odvětví JD Čchi Kchung.

Do nemocnic ve Wu-chanu se vydaly také stroje šanghajské firmy TMiRob. Roboti dezinfikují a uklízí zdravotnické prostory.

Ve velkém se „daří“ také dronům. Letecké stroje firmy MicroMultiCopter operují po celé Číně. Přibližně stovka dronů monitoruje oblasti, kde se shlukuje více lidí, a na základě skenu údajně stroje poznají, zda někdo nepotřebuje lékařskou pomoc.

„Tohle je nejlepší test pro náš dronový systém. Je to ta nejlepší přehlídka na světě,“ sdělil pro CNN mluvčí společnosti.

Reklama

Doporučované