Hlavní obsah

Čína představila novou stíhačku. Při přeletu se autům spustil alarm

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Leteckou přehlídku v Číně zahájil přelet nových stíhaček J-20 (video: Marie Vladyková).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Na letecké přehlídce v jihočínském městě Ču-chaj se předvedl bojový letoun s dlouhým doletem J-20.

Článek

Čína na mezinárodní letecké přehlídce poprvé představila novou stíhačku J-20. Šedesáti vteřinový přelet dvou letadel způsobil takový hluk, že spustil alarmy aut parkujících nedaleko přehlídky. Stalo se tak v jihočínském městě Ču-chaj při zahájení největšího setkání výrobců v leteckém průmyslu v Asiii, který se koná jednou za dva roky.

J-20 je čínský stíhací dvoumotorový letoun, který dokáže letět rychlostí až 2100 km/h a využívá technologii stealth, neboli obtížnou identifikaci. Díky té je mnohem hůře zjistitelný pro radary, jejichž paprsky částečně pohlcuje.

Čína od J-20 očekává, že se díky němu stane protiváhou americkým modelům a zmenší tak rozdíl ve vojenské vyspělosti Číny a Spojených států. „Nové letouny pomůžou chránit suverenitu a národní bezpečnost státu,“ řekl mluvčí čínského letectva Shen Jinke.

Foto: Reuters

Stíhačka J-20 má pomoci Číně vyrovnat se Spojeným státům.

Představitelé Pentagonu prohlásili, že vývoj nové generace bojových letounů je nutný pro transformaci Číny z teritoriální vojenské síly na takovou, která bude schopná uskutečňovat ofenzivní i defenzivní operace.

Na sedmidenní výstavě představí čínská armáda také nový model vojenského přepravního letadla Y-20, který unese těžké náklady a prostřednictvím vytváření vzdušných mostů může asistovat ve vojenských akcích. Mezinárodní veřejnost také uvidí řadu dalších novinek, jako jsou nové typy bombardérů nebo helikoptér.

Čínský letoun Y-20

Jedním ze zlatých hřebů výstavy bude sektor bezobslužných sledovacích systémů a dronů. Jediná mezinárodní čínská letecká výstava se letos pochlubí dosud nejpočetnější sbírkou vojenské výzbroje a letadel. V jedenácti výstavních halách bude k vidění 151 letadel ze čtyř desítek zemí a regionů.

Analytici často poukazují na to, že ačkoliv dělá Čína velké pokroky ve vývoji vojenského letectva, nedaří se jí v oblasti výroby leteckých motorů. Pro nejlepší letouny, mimo jiné J-20, jsou i nadále používány ruské a ukrajinské systémy. Čína doufá, že nedostatek napraví nově vytvořená China Aviation Engine Group, která byla zaregistrována na konci května s kapitálem 7,6 miliard dolarů. Od společnosti se očekává, že povede vývoj a produkci spolehlivých tryskových motorů, které budou využívány u dopravních i vojenských letadel. O potenciálu čínských vzdušných sil svědčí rychle se rozvíjející domácí letecký průmysl, který Čínu přibližuje soběstačnosti v oblasti výzkumu, vývoje i výroby vojenského letectva.

Reklama

Související témata:

Doporučované