Hlavní obsah

Čína připravuje další kroky na podporu ekonomiky. Zaměří se na malé podniky

Čínská vláda připravila plán na podporu tamní ekonomiky.Video: Karolína Štuková, Reuters

 

Reklama

Čína letos zvýší výdaje na podporu ekonomiky, zaměřit se hodlá na další škrty daní a poplatků pro malé firmy.

Článek

Nové stimuly včetně snížení daní a zvýšení výdajů na infrastrukturní projekty by vláda měla představit v březnu na výročním zasedání čínského parlamentu. Uvedla to ve středu agentura Reuters s odvoláním na informace z čínského ministerstva financí.

Hromadící se tlaky na druhou největší ekonomiku světa v minulém roce snížily její růst na nejslabší úroveň od roku 1990, přestože Peking zvýšil stimulační opatření a banky pobídl k vyšším půjčkám. Čínská ekonomika loni vzrostla o 6,6 procenta, což byl nejnižší růst od roku 1990. V roce 2017 činil růst čínského HDP 6,8 procenta.

Fiskální výdaje Číny loni stouply o 8,7 procenta na 22,1 bilionu jüanů (73,24 bilionu Kč), zatímco příjmy se zvýšily o 6,2 procenta na 18,3 bilionu jüanů. Navzdory rozsáhlým daňovým škrtům dosahujícím zhruba 1,3 bilionu jüanů Peking loni podle ministerstva financí dosáhl plánované výše rozpočtových příjmů.

Jak nedávno uvedl čínský ministr financí Liou Kchun, letos země hodlá daně a poplatky dále snížit. Vláda také studuje plán snížení poplatků za sociální zabezpečení, aby zmírnila zatížení malých podniků. Odborníci také očekávají, že Peking sníží daň z přidané hodnoty, která se pohybuje od šesti procent v odvětví služeb po 16 procent u výrobců.

Reklama

Doporučované