Hlavní obsah

Čína přiznala převýchovná centra pro Ujgury. Jsou prý legální

Výchovná centra pro ujgurské muslimy v Číně jsou legální.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Vláda hlavního města Sin-ťiangu v úterý také oznámila začátek protimuslimské kampaně. Podle ujgurských aktivistů na některých místech dochází k bourání mešit.

Článek

Regionální vláda v čínské provincii Sin-ťiang schválila zákon, který legalizuje takzvaná střediska odborného vzdělávání, kam jsou na politickou převýchovu posíláni příslušníci muslimského menšinového etnika Ujgurů. Tamní činitelé tak chtějí bojovat proti šíření podle nich extremistické ideologie, napsal dnes zpravodajský server BBC News.

V převýchovných táborech mohou podle nových pravidel skončit osoby, které se pokusí rozšířit koncept halal do oblastí jiných než gastronomických. Mezi takové aktivity patří například odmítnutí sledovat státní televizi, poslouchat státní rozhlas nebo posílat děti do státních škol.

Čínský státní list Global Times dnes napsal, že snahy označovat produkty, které nemohou být halal, tímto termínem podporují nepřátelství k náboženství a dovolují, aby islám pronikal do sekulárního života.

Úřady v táborech zajistí výuku mandarínštiny a další odborné lekce.

Ujgurové jsou druhým nejpočetnějším muslimským etnikem v Číně, jejich počet se odhaduje na osm milionů. Většina turkických Ujgurů žije v Sin-ťiangu a na území, které obývají přes 1 250 let, usilují o nezávislý stát s názvem Východní Turkestán.

Výbor OSN pro odstranění rasové diskriminace v létě uvedl, že v internačních táborech v autonomní oblasti na severozápadě země je zadržován zhruba milion muslimských Ujgurů. Podle ochránců lidských práv jsou vězni nuceni přísahat věrnost prezidentovi Si Ťin-pchingovi a buď svou víru kritizovat, nebo se jí zřeknout.

Peking informace OSN popřel s tím, že v regionu je zajištěna svoboda náboženského vyznání. Pomoc prostřednictvím přesídlení a převýchovy poskytují úřady údajně jen těm, „které ošálil náboženský extremismus“.

Vyšetřovatelé OSN na existenci táborů podle CNN upozornili na konci srpna. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Keng Šuang na tiskové konferenci doporučil vyšetřovatelům OSN, aby respektovali čínskou suverenitu a prováděli své vyšetřování férově a objektivně. Následně dodal, že by měli přestat naslouchat pokřiveným svědectvím.

K tématu se minulý týden vyjádřil viceprezident Spojených států Mike Pence ve své řeči na Hudsonském institutu, ve které se věnoval zejména obchodním vztahům Číny a Spojených států. Upozornil ale i na potírání náboženství, kterého se čínská vláda dopouští. Kromě Tibetu zmínil právě Ujgury z provincie Sin-ťiang, kde jich žije nejvíce.

„Komunistická strana uvěznila zhruba jeden milion muslimských Ujgurů ve vládních táborech, kde se dopouští vymývání mozků. Přeživší z táborů popsali své zkušenosti jako úmyslnou snahu Pekingu o potlačení ujgurské kultury a muslimského vyznání,“ uvedl Pence

Čína Ujgury obviňuje ze série násilných útoků, kterých se měli dopustit při boji za svůj nezávislý stát. Regionální vláda také oznámila začátek protimuslimské kampaně. V jejím rámci jsou podle The Guardian sin-ťiangští úředníci nuceni mluvit mandarínsky, nesmí mít plnovous a nesmí nosit šátky. Podle ujgurských aktivistů na některých místech dochází k bourání mešit.

Reklama

Doporučované