Hlavní obsah

Čína prý zadržela bývalého šéfa Interpolu, protože přijímal úplatky

Zmizení Meng Chung-weje: Bývalý šéf Interpolu je v Číně vyšetřován kvůli úplatkům.Video: Martin Zíta, AP, Reuters

 

Reklama

Bývalý šéf Interpolu Meng Chung-wej přijímal úplatky a je podezřelý z porušení zákona. V prohlášení to v pondělí oznámilo čínské ministerstvo státní bezpečnosti. Meng byl od konce září pohřešován a z vedení Interpolu rezignoval. Čína o víkendu oznámila, že je muž vyšetřován kvůli porušení neupřesněného zákona.

Článek

„Pan Meng přijímal úplatky a je podezřelý z porušení zákona,“ uvedlo ministerstvo státní bezpečnosti. Podle úřadu je vyšetřování „naprosto správné, aktuální a uvážlivé“.

Podle agentury AP Meng čelí podezření ještě z dalších trestných činů, čínské úřady je ale blíže nespecifikovaly. Podle indicií půjde zřejmě o prohřešky spojené s politickou neposlušností, uvedla agentura.

Meng byl nezvěstný od své zářijové cesty z Francie, kde Interpol sídlí, do Číny. Francouzská policie se začala případem zabývat koncem minulého týdne, když Mengova manželka ohlásila, že nemá o muži zprávy.

Do čela Interpolu usedl Meng v listopadu 2016 a stal se prvním Číňanem v této funkci. Už od dubna 2004 je náměstkem čínského ministra pro bezpečnost, byl jím tak i v době, kdy toto ministerstvo vedl Čou Jung-kchang, který byl v roce 2015 odsouzen k doživotnímu trestu a propadnutí majetku za braní úplatků, vyzrazení státního tajemství a zneužití pravomocí.

Do letošního dubna měl Meng podle deníku SCMP také vysokou funkci v čínské komunistické straně. V posledních letech se v Číně objevilo více případů zmizení vyšších čínských funkcionářů a čínské úřady až po týdnech či měsících oznámily, že je vyšetřují, většinou kvůli podezření z korupce.

Reklama

Související témata:

Doporučované