Hlavní obsah

Čína rapidně sníží počet horolezců, které pustí na Mount Everest. Horu čeká generální úklid

Letos se na Everest z čínské strany podívá pouhých 300 horolezců.Video: Šimon Felenda, Shutterstock.com

 

Reklama

Nejvyšší horu světa čeká jarní úklid. Na severní straně vrcholu Mount Everest chce proto Čína limitovat počet horolezců, které na něj pustí. Tento rok má jít zhruba o 300 osob.

Článek

Čína chce dramaticky omezit počet horolezců, kteří tento rok budou moci z její strany vystoupat na nejvyšší horu světa Mount Everest. Informaci přinesl britský The Independent.

Celkem dostane možnost zdolat vrchol ze severní strany zhruba 300 horolezců. Podle dostupných statistik horu v průměru za rok navštíví až 60 000 lidí, na její vrchol se ale například dostalo v roce 2017 pouhých 648 odvážlivců.

Příčinou omezení je úklid Mount Everestu. Na velikánovi se totiž hromadí plasty, plechovky, kyslíkové bomby nebo stany. Čína s Nepálem odsud musí odklízet také exkrementy a mrtvé horolezce.

Nejvíce z nich zemře ve výšce nad 8 000 metrů. The Independent také zveřejnil údaje z loňského roku, kdy z hory bylo odklizeno téměř třicet kilogramů lidských exkrementů.

Everest oficiálně měří 8 848 metrů. Jde o nejvyšší horu v pohoří Himálaj a zároveň o nejvyšší horu na světě. Z hlediska hranic leží Everest mezi Nepálem a Čínskou lidovou republikou.

Reklama

Doporučované