Hlavní obsah

Čína rozesílá do světa balíčky s neznámými semínky. Nesejte je, varují úřady

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Dostávat věci zadarmo může být příjemné. Dokud na vaši adresu nezačnou chodit zásilky z Číny obsahující semínka neznámého původu.

Článek

Příběhů o nákupech z Číny za „bezkonkurenční“ cenu od oblečení až po základy na stavbu rodinného domu, kdy nakonec realita přijaté objednávky absolutně neodpovídá popisu, je nespočet. Ty nejúsměvnější našly své místo i v pořadech na YouTube a v příspěvcích na sociálních sítích. Značně děsivější je však dostávat balíčky z Číny bez provedení objednávky, o čemž se přesvědčili překvapení příjemci nevyžádaných balíčků v devíti amerických státech a ve Velké Británii.

Obálka se štítky popsanými čínskými znaky ve většině případů ohlašovala doručení šperků či hraček. Překvapení příjemci ale obdrželi nespecifikovaná semínka. Na první pohled neškodný dáreček ale v době nejvyhrocenějších čínsko-amerických vztahů vzbudil přinejmenším podezření a vyburcoval americké i britské zemědělské úřady k investigaci a vydání upozornění: Ať vás ani nenapadne to zasadit.

Jak uvádí zprávy zemědělských úřadů, tajemná semínka z Číny dostali do svých schránek nic netušící příjemci nejméně v devíti amerických státech a ve Velké Británii. Možná jde jen o neškodný žert nebo chybu, produkt nicméně v případě Spojených států ještě více přiživuje nedůvěru mezi oběma zeměmi.

„V tuto chvíli nevíme, jestli se jedná o podvod, žert, tah internetového obchodu, nebo akt zemědělského bioterorismu,“ uvedl ve svém prohlášení komisař pro zemědělství v Kentucky Ryan Quarles. Bez ohledu na důvod, proč jsou balíčky se semínky zasílány a navíc pod nesprávným označením, státní úředníci vyzývají obyvatele, aby se je v žádném případě nesnažili zasadit. Nevylučují ani hrozbu zavlečení a rozšíření invazivních druhů rostlin v USA.

Foto: Facebook.com/Washington State Department of Agriculture

Jeden z varovných příspěvků.

„NEPĚSTUJTE JE,“ naléhá ministerstvo zemědělství státu Washington na Facebooku. Státní orgány dále požadují, aby příjemci takových zásilek tuto skutečnost oznámili příslušnému úřadu. „V tuto chvíli si zatím nejsme jisti, jaké druhy semínek balíček obsahuje,“ uvedl Mike Strain, komisař ministerstva zemědělství a lesnictví v Louisianě. „Musíme je identifikovat, abychom se ujistili, že nepředstavují riziko pro zemědělský průmysl nebo životní prostředí v Louisianě.“

„Invazivní druhy způsobují zmatek v životním prostředí, vytlačují nebo ničí původní rostliny a hmyz a vážně poškozují plodiny,“ napsalo zase ministerstvo zemědělství a spotřebitelských služeb ve Virginii ve zprávě zveřejněné 24. července. „Podniknutí kroků k zabránění jejich zavlečení je nejúčinnější metodou snižování rizika napadení invazními druhy a nákladů na kontrolu a zmírnění těchto zamoření.“

Obdobná varování vydaly také zemědělské úřady v Kansasu, Kentucky, Ohiu, Jižní Karolíně a Washingtonu. Kromě toho upozornily příjemce, aby uzavřené obaly od semínek neotevírali a neporušili označení obsahující čínské znaky, aby mohli úředníci zásilky dále vyšetřovat.

Některá z nabízejících se vysvětlení jsou o něco chlácholivější. Alespoň z geopolitického hlediska.

Policejní oddělení ve Whitehouse v Ohiu na Facebooku sdílelo své podezření, že jde možná o takzvaný brushing, v češtině „kartáčovací podvod“, což je v zásadě praktika guerillového marketingu, kdy podniky na základě falešně vytvořených účtů vytvoří a odešlou objednávky na náhodné adresy. Po přijetí zásilky překvapeným odběratelem napíšou falešnou pozitivní recenzi na vlastní produkt.

Podle jedné z fotek inkriminovaného balíčku zveřejněné ministerstvem zemědělství v Ohiu má zásilka původ v Su-čou. Někteří se v komentářích na sociálních sítích domnívají, že obsah balíčku odpovídá obyčejným slunečnicovým nebo dýňovým semínkům. „Já bych to zasadil, vypadá to jako nějaký druh slunečnice,“ napsal jeden z uživatelů. „Tohle je pravděpodobně invazivní druh,“ domníval se jiný.

V reakci na varování státu Washington zveřejnila jedna z uživatelek Facebooku v Texasu obrázek balíčku, který i ona dostala nečekaně. I tentokrát byla odesílací adresa ze Su-čou přes China Post a podle štítku na obalu měl být uvnitř náramek. „Dostala jsem tato semínka před dvěma týdny. Uvnitř se ale píše, že z toho vyrostou okurky.“

Semínka a rostliny dovážené do Spojených států z jiných zemí jsou přísně regulovány pravidly Programu ochrany rostlin pod správou Americké inspekční služby ministerstva zemědělství, zvířat a rostlin. Semínka musí být opatřena certifikátem zaručujícím bezpečnost produktu.

V případě Velké Británie přišly neobjednané balíčky se semínky stovkám zahradníků, kteří v minulosti udělali podobný nákup přes Amazon a eBay. Bezradní zahradníci okamžitě varovali úředníky, policii, ale i své kolegy, aby semínka neseli a nezanesli si zahradu invazivními nepůvodními druhy.

63letá Sue Westerdaleová pro Daily Mail popsala, že jako provozovatelka kosmetického salonu začala zahradnictví holdovat během pandemie, a i jí tak přišel neočekávaný balíček. „Kvůli izolaci začalo mnoho lidí zahradničit. Zejména v době, kdy byla zahradnictví zavřená, jsme s manželem dělali nákupy na Amazonu a i my jsme si objednali semínka. Mysleli jsme, že mají původ v Británii,“ řekla a dodala, že tomu tak nebylo. Později jí přišly i neobjednané a nezaplacené balíčky z Číny. „Nevíte potom, co vlastně sejete nebo jak nebezpečná by tato semena mohla být. V některých lidech to vyvolalo paniku,“ dodala.

Reklama

Doporučované