Hlavní obsah

Čína, Rusko, Západ: Kam povede Miloš Zeman Česko aneb Jak svět vidí výsledek volby

Duel: Obraz Česka v cizině po zvolení nového prezidenta.

 

Reklama

Michael Žantovský versus Jan Kavan. Co říkají na to, že podle renomovaných médií (BBC, Reuters) si Češi do čela státu zvolili proruského prezidenta?

Článek

Jakým směrem se vydá Česko po zvolení staronového prezidenta Miloše Zemana? Téma pro dva hosty, kteří mají zkušenost s diplomacií - a zároveň je rozdělují názory na znovuzvolenou hlavu státu. Pozvání přijali bývalý ministr zahraničí Jan Kavan, který byl v sobotu i ve štábu Miloše Zemana, a někdejší velvyslanec a ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský.

Světová média se shodují v závěru, že v prezidentských volbách v České republice, v nichž zvítězila dosavadní hlava státu Miloš Zeman, vyhrál populismus a proruské směřování země.

O těsném vítězství „proruského a protiimigračního” politika referovalo zpravodajství BBC. Zemanovo vítězství považuje agentura Reuters za „tiché uznání Zemanova tvrdého postoje proti přistěhovalectví a jeho dvoření se Rusku a Číně”.

Agentura DPA konstatovala, že Zeman zvítězil s „protipřistěhovaleckou kampaní”. Podle ní šlo o „velmi emocionální volbu mezi politickým veteránem a akademickým outsiderem”. Agentura rovněž připomíná, že Zemanova předvolební kampaň byla postavena na protiimigrační rétorice a vyhranění se proti údajnému vítání migrantů podobnému tomu v Německu.

Americký list The New York Times napsal, že voliči rozhodli se přidržet Zemana i jeho populismu, který se často vyznačoval svou sžíravostí a cejchováním, což vedlo k nelibosti vůči muslimským přistěhovalcům a narušovalo vztah země ke spojencům na Západě.

Britský list Financial Times s odvoláním na analytiky uvádí, že především Zemanova větší politická zkušenost hrála klíčovou roli v jeho konečném vítězství. Další britský deník The Guardian označil výsledky českých voleb za vítězství pro protiimigrační a krajně pravicové síly v zemi, což může potenciálně obrátit českou politiku protizápadním směrem. Podle britského deníku The Daily Telegraph je Zemanovo vítězství „ránou pro Čechy, kteří doufali, že jejich země přijme proevropskou linii”.

Reklama

Doporučované