Hlavní obsah

Čína s USA uzavře obchodní dohodu, pokud Trump odstraní už zavedená cla

Foto: Reuters

Ilustrační fotografie.

Reklama

Podmínkou pro dosažení obchodní dohody mezi Čínou a Spojenými státy je odstranění cel, která již Washington v rámci obchodní války uvalil na čínské zboží. Uvedlo to dnes podle agentury Reuters čínské ministerstvo obchodu.

Článek

Americký prezident Donald Trump se na víkendové schůzce se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem dohodl na obnovení vzájemných obchodních rozhovorů. Ty ztroskotaly v květnu, kdy USA obvinily Čínu, že porušila sliby učiněné v rámci jednání.

Trump po sobotním setkání uvedl, že zatím nehodlá zavádět další cla na dovoz čínského zboží, a signalizoval i vstřícnější postoj k čínskému výrobci telekomunikačních zařízení Huawei. Čínská média nicméně v neděli varovala, že Peking a Washington ještě čeká dlouhá cesta k dosažení obchodní dohody.

Washington již v rámci obchodní války zavedl cla na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje zhruba 250 miliard dolarů (5,6 bilionu Kč). Čína odpověděla odvetnými cly na dovoz z USA v roční hodnotě 110 miliard dolarů. Washington viní Čínu z řady nekalých obchodních praktik, které podle něj poškozují americké podniky.

Mluvčí čínského ministerstva obchodu dnes uvedl, že obchodní týmy obou zemí jsou nyní v kontaktu. Podle hlavního ekonomického poradce Bílého domu Larryho Kudlowa se komunikace zatím odehrává po telefonu, ale v brzké době by se mělo konat osobní setkání vysoce postavených představitelů obou zemí.

Reklama

Doporučované