Hlavní obsah

Čína se bojí disidenta Liou Siao-poa i po jeho smrti

Smazané tweety, zablokované vyhledávání na internetu. Peking má z Lioua obavy i po jeho smrtiVideo: AP

 

Reklama

Jednašedesátiletý literární kritik a disident Liou Siao-po zemřel ve čtvrtek. Z vlivu díla nejznámějšího čínského vězně má ale komunistický režim dál obavy.

Článek

Smutek nad smrtí držitele Nobelovy ceny za mír Liou Siao-poa tlumí čínská vláda. Kondolence, které vyjadřují jeho obdivovatelé po celém světě, Peking cenzuruje. Podle CNN se bojí, že i po smrti bude mít jeho dílo vliv na místní obyvatele.

Vládě se podle CNN podařilo smazat celou řadu příspěvků na sociálních sítích vyjadřujících zármutek z úmrtí, a to včetně tweetů s pouhou fotkou zapálené svíčky. Blokuje i snahu uživatelů, kteří na internetu hledali jeho jméno a známé citáty. Vysílání CNN v Číně úřady cenzurují pokaždé, když se v něm zmínka o Liouovi objeví.

Poslední rozloučení s čínským disidentem proběhlo v sobotu. Rodina jeho tělo nechala zpopelnit. Na Twitteru se objevují obavy o Liouovu ženu, která může být podle mnohých po smrti svého muže v nebezpečí. Téměř sedm let ji vláda držela v domácím vězení bez telefonu či internetu.

Po smrti svého manžela je „volná". Podle čínského ministra zahraničí Genga Šuanga ji vláda bude nadále monitorovat.

Literární kritik a bojovník za lidská práva si odpykával jedenáctiletý trest vězení za podněcování podvratné činnosti. V roce 2009 byl odsouzen za spoluautorství manifestu vyzývajícího k prosazování politických reforem. Nobelovu cenu za mír získal za mřížemi, v roce 2010.

Měsíc před jeho smrtí mu vláda udělila zdravotní podmínku a odsouhlasila přesun do nemocnice, ve čtvrtek ale zemřel na celkové selhání organismu.

Reklama

Související témata:
Siao

Doporučované