Hlavní obsah

Čína šlape do pedálů. Její ekonomika vzrostla o 6,4 procenta

Cílem vlády je udržet v letošním roce růst v rozmezí šest až 6,5 procenta.Video: Karolína Štuková, Reuters

 

Reklama

Hrubý domácí produkt Číny v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostl meziročně o 6,4 procenta. Tempo růstu bylo stejné jako v předchozím kvartále, údaj je však lepší než odhady analytiků, kteří se báli dalšího zpomalení. Růst podpořila hlavně průmyslová výroba, která prudce vzrostla.

Článek

Analytici očekávali zvýšení HDP jen o 6,3 procenta, což by byl nejpomalejší růst za posledních 27 let. Obchodní partneři Číny pozorně sledují známky hospodářského oživení v ovzduší obav ze zpomalení globálního růstu.

Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se HDP podle očekávání zvýšil o 1,4 procenta. V období říjen až prosinec loňského roku stoupl o 1,5 procenta.

Průmyslová výroba v Číně minulý měsíc vzrostla meziročně o 8,5 procenta, což je nejrychlejší růst od července 2014. Další údaje ukázaly, že zrychlil také růst maloobchodních tržeb a investic. Maloobchodní tržby v březnu stouply o 8,7 procenta, hlavně díky poptávce po domácích spotřebičích, nábytku a stavebním materiálu. Investice do základního majetku vzrostly v prvním čtvrtletí o 6,3 procenta.

Babiš: Čínské investice v ČR zatím nejsou zcela uspokojivé

Práce dvanáct hodin, šest dní v týdnu. Podle čínského miliardáře recept na ekonomický růst

Nejnovější ukazatele jsou podle Reuters povzbudivé, ale podle analytiků je na konstatování o trvalém zlepšení příliš brzy. Mnozí očekávají oživení až v druhé polovině letošního roku.

„Myslíme si, že potřebujeme více důkazů, abychom mohli mluvit o plnohodnotném oživení čínské ekonomiky. Náš pohled na ekonomiku je stále obezřetný,“ uvedl ekonom firmy Natixis Ťien-Wej sü. „Myslíme si, že (silnější údaje, než se čekalo) trochu souvisejí se stimuly, ale nemůžeme jim přisoudit vše.“

Čína chystá druhou kulturní revoluci. Miliony mladých studentů pošle z měst na venkov

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávají, že ekonomický růst Číny v letošním roce zpomalí na téměř 30leté minimum 6,2 procenta kvůli stagnaci poptávky doma a v zahraniční. Na ekonomickou aktivitu bude mít navzdory opatřením na podporu růstu negativní vliv také čínsko-americká obchodní válka.

Reklama

Doporučované