Hlavní obsah

Čína snížila vztahy s Litvou na úroveň chargé d´affaires

Foto: Profimedia.cz

Tchajwanský zastupitelský úřad v litevském Vilniusu.

Reklama

Čína oficiálně zhoršila diplomatické vztahy s Litvou na úroveň chargé d´affaires, uvedly dnes tiskové agentury.

Článek

Stalo se tak v reakci na to, že Tchaj-wan si ve Vilniusu zřídil fakticky velvyslanectví. Litva vyjádřila nad čínským rozhodnutím politování.

„Čínská vláda musela omezit diplomatické vztahy mezi dvěma státy, aby zachovala suverenitu a základní normy mezinárodních vztahů,“ uvedlo čínské ministerstvo zahraničních věcí podle agentury AFP.

Čína podle agentury Reuters vyjádřila „silnou nespokojenost“ nad počínáním Litvy, která dovolila Tchaj-wanu, aby ve čtvrtek otevřel svůj zastupitelský úřad v Litvě, bez ohledu na námitky z Pekingu.

Litva znovu potvrzuje, že se hlásí k politice jedné Číny. Ale současně má právo rozšířit spolupráci s Tchaj-wanem, a to i prostřednictím nediplomatických zastoupení, uvedla litevská diplomacie v komuniké.

Úřad ve Vilniusu nese název Tchajwanský zastupitelský úřad v Litvě, zatímco zastupitelství v jiných zemích mají v názvu Tchaj-pej. Ostrov se tím vyhýbá odkazu na celé území, které Čína považuje za své.

Kvůli plánům zřídit zastupitelství ve Vilniusu Čína v srpnu požádala Litvu, aby stáhla svou velvyslankyni z Pekingu, a oznámila, že povolá svého zástupce z Vilniusu.

Čína stupňuje tlak na jednotlivé země a chce, aby omezily kontakty s Tchaj-wanem nebo je zcela přerušily. Formální styky s ostrovem má jenom několik států. Faktická velvyslanectví mají v Tchaj-peji některé země jako Británie, USA a Austrálie. Česko má v Tchaj-peji ekonomickou a kulturní kancelář, v Praze sídlí tchajpejská hospodářská a kulturní kancelář.

Nevoli Pekingu vyvolal i záměr Litvy otevřít své zastupitelství na Tchaj-wanu, i když termín zatím nebyl stanoven.

Tchajwanské ministerstvo zahraničí očekává od otevření zastupitelství ve Vilniusu „zahájení nových a slibných“ vztahů s Litvou. „Tchaj-wan si bude vážit tohoto nového přátelství založeného na našich sdílených hodnotách,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Podle Reuters jsou velké možnosti průmyslové spolupráce v odvětví polovodičů, laserové technologie a financí.

Spor kolem tchajwanského úřadu v Litvě přiměl Spojené státy k reakci a nabídce podpory Vilniusu proti tlaku Číny.

Reklama

Související témata:

Doporučované