Hlavní obsah

Čína svolává své občany z KLDR. Bojí se amerického útoku

Čína se obává eskalujícího konfliktu na východě kontinentu.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Čínská ambasáda v KLDR vyzvala své občany, aby se vrátili zpět do vlasti.

Článek

Čína se obává vyostřujícího se konfliktu mezi Severní Koreou a Spojenými státy. Prostřednictvím severokorejské ambasády vydala varování, ve kterém vyzvala čínské občany, aby zemi opustili.

Ambasáda začala lidi se zprávou obesílat již před 85. výročím Korejské lidové armády, tedy více než před týdnem. Uvedlo to Radio Free Asia, americký rozhlas vysílající pro asijské země.

Pro rozhlasvou stanici vypověděl muž korejsko-čínského původu, který žije v Pchjongjangu: „Velvyslanectví nikdy předtím takové varování nevydalo. Bál jsem se a co nejrychleji jsem zemi opustil." Podle něj ale většina lidí varování ignoruje.

Spojené státy tento týden ukázaly Severní Koreji svou sílu, když se nad poloostrovem vznesly dva americké bombardéry. Podle jihokorejského ministerstva obrany byl let amerických strojů B-1B součástí společného leteckého cvičení Jižní Koreje a USA.

Severní Korea vyhrožuje, že zničí americkou jadernou ponorku, která připlula ke korejskému pobřeží: „V momentě, kdy se USS Michigan pokusí jen trochu pohnout, bude odsouzena čelit bídnému osudu, protože se stane podvodním duchem bez možnosti se dostat zpět na hladinu," uveřejnila severokorejská propagandistická stránka Urminzokkiri.

Severní Korea tvrdí, že ji Spojené státy tlačí na pokraj jaderné války. Čína se proto snaží oba státy uklidnit a přesvědčit je, aby se přestaly navzájem provokovat.

Reklama

Doporučované