Hlavní obsah

Čína tlačí na Kanadu kvůli zatčené ředitelce Huawei. Budete čelit důsledkům, hrozí

Kanada zatkla šéfku Huawei kvůli podezření z porušování sankcí. Mezinárodní tlak na čínský mobilní gigant tak ještě zesílil.Video: Marek Martinovský, Reuters

 

Reklama

Finanční ředitelku firmy Huawei zadržely úřady na žádost USA. Za porušování sankcí ji ve Státech hrozí až 30 let vězení.

Článek

Čínské ministerstvo zahraničí v sobotu vyzvalo Kanadu, aby okamžitě propustila finanční ředitelku čínské firmy Huawei Technologies Meng Wan-čou, jinak prý musí počítat s následky.

Kanadská policie zadržela Meng Wan-čou (známou též jako Sabrina nebo Cathy Mengová) před týdnem ve Vancouveru na žádost Spojených států. Americká prokuratura ji viní z obcházení protiíránských sankcí.

Společnost Huawei je po jihokorejském Samsungu největším prodejcem chytrých mobilních telefonů na světě. Některé země se ji snaží vytlačit ze svých trhů kvůli tomu, že čínské technologické firmy jsou údajně nuceny spolupracovat s tajnými službami ve své zemi.

Ministerstvo zahraničí v Pekingu si podle agentury Reuters předvolalo kanadského velvyslance, aby mu dalo najevo svůj „ostrý protest“ proti postupu kanadských úřadů ve věci Meng Wan-čou.

Ta je dcerou zakladatele koncernu Huawei.

Kanadská prokuratura nicméně už vyzvala soud, aby propuštění Meng Wan-čou na kauci nepřipustil. Vyšetřující úřady předpokládají, že by využila své finanční zázemí a uprchla z Kanady do Číny, aby se vyhnula hrozbě možného vydání do USA. Tam jí hrozí mnohaleté vězení.

Reklama

Doporučované