Hlavní obsah

Čína trestala Australany a střelila se do nohy. Kvůli hrdosti kolabuje

Foto: amnat30, Shutterstock.com

Čínská energetika se bez uhlí neobejde. Ilustrační foto.

Reklama

Čína čelí kvůli nedostatku uhlí nejhorší energetické krizi za poslední roky. Za situaci může i nedávné zastavení dodávek z Austrálie. A právě „protinožci“ disponují potřebným množství uhlí, které by mohlo Čínu spasit.

Článek

Neshody s Austrálií na Čínu dopadají těžce. Peking totiž přestal koncem loňského roku nakupovat australské uhlí, a chtěl tak Canberru potrestat za to, že podporovala například mezinárodní vyšetřování původu koronaviru.

Jenže hrát obchodní kartu se Číňanům krutě vymstilo. Až do roku 2019 pocházelo přibližně 38 procent čínského importu energetického uhlí z Austrálie a tyto dodávky nyní chybějí. Malé množství australského uhlí ještě uvázlo kvůli zákazům v přístavech, odkud míří do kotlů čínských elektráren.

„Informace o proclení malého množství australského uhlí v Číně zvýšila spekulace o tom, že se budou čínské úřady snažit zmírnit zákaz dovozu australského uhlí,“ řekl serveru CNBC Vivek Dhar, analytik těžby a energetických komodit z Commonwealth Bank of Australia. „My však nepředpokládáme, že by se čínské úřady během zimy rozhodly zákaz zmírnit,“ dodal.

Uhlí je pro čínskou energetiku klíčové

Přitom je Čína zoufalá, tamní výroba elektřiny se bez uhlí neobejde. Od poloviny srpna hlásilo výpadky proudu různého rozsahu 20 z 22 provincií po celé zemi a nedostatek suroviny sehrál svou roli. Úředníci údajně vyzvali nejvyšší státní energetické společnosti, aby si za každou cenu zajistily dodávky na nadcházející zimu.

Analytici tak předpovídají, že Čína bude usilovat o zvýšení vlastní těžby uhlí, osloví další mezinárodní dodavatele a přinutí svůj průmysl k omezení produkce a emisí. „Čína bude pravděpodobně tlačit na indonéské dodavatele, aby získali více uhlí. Jejich kapacita je však téměř na vrcholu,“ řekl CNBC Abhinav Gupta, analytik firmy Braemar ACM.

Podle něj se Čína také snaží získat více mongolského a ruského uhlí, aby uspokojila svou poptávku. „Na ruské uhlí však existuje určitý konkurenční tlak ze strany evropských odběratelů. Čína zároveň nakupuje více uhlí od dodavatelů třeba z USA či Kolumbie,“ připomněl Gupta.

Australskému uhlí se daří

Čínský trest se spíše nekoná. Analytik Dhar z Commonwealth Bank uvedl, že navzdory neformálnímu zákazu pro Austrálii se čínský dovoz energetického uhlí drží „docela dobře“, kvůli rostoucímu objemu dodávek z Indonésie a Ruska. Mezi lednem a srpnem představovala Indonésie zhruba 57 procent čínského dovozu energetického uhlí, řekl.

Zájem o australské uhlí potvrzuje i poskytovatel cen komodit Argus. Ten uvádí, že cena australského energetického uhlí v přístavu Newcastle, která je měřítkem pro asijský trh, letos navzdory zákazu dovozu do Číny prudce vzrostla.

Reklama

Doporučované