Hlavní obsah

Čína ukazuje, že ekonomika může růst i v době pandemie

Foto: Seznam Zprávy

Čínská ekonomika vyrostla, sice méně, než někteří analytici čekali, ale i tak jde vzhledem k okolnostem o solidní růst.

Reklama

Druhá největší ekonomika světa se zotavuje. Růst čínského hrubého domácího produktu ve druhém i třetím čtvrtletí zrychlil. Země však musí pracovat na tom, aby zabránila druhé vlně koronaviru.

Článek

Meziroční růst hrubého domácího produktu (HDP) Číny ve třetím čtvrtletí zrychlil na 4,9 procenta z 3,2 procenta ve druhém kvartálu. Oznámil to čínský statistický úřad. Čínská ekonomika tak pokračovala v oživování z útlumu způsobeného šířením koronaviru. Hospodářský růst však zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej v anketě agentury Reuters odhadovali na 5,2 procenta.

Čína, kde pandemie nemoci covid-19 začala, se ve druhém čtvrtletí stala první velkou ekonomikou, která se vrátila k růstu. V prvním kvartálu se čínský HDP propadl o 6,8 procenta, protože Peking zavedl rozsáhlá restriktivní opatření, aby dostal šíření koronaviru pod kontrolu.

Statistický úřad dnes varoval, že „mezinárodní prostředí zůstává komplikované a nepříznivé“. Upozornil rovněž, že Čína nadále musí pracovat na tom, aby zabránila druhé vlně koronaviru.

Za první tři čtvrtletí letošního roku se čínský HDP podle údajů statistického úřadu meziročně zvýšil o 0,7 procenta. Mezinárodní měnový fond (MMF) předpokládá, že v celém letošním roce dosáhne růst čínské ekonomiky 1,9 procenta. Čína by se tak měla stát jedinou velkou ekonomikou, která vykáže celoroční růst, napsala agentura Reuters.

Čína je druhou největší ekonomikou světa za Spojenými státy.

Reklama

Doporučované